Ets aquí
Inici > General > Noticiari > CENTENARI DE JAUME MINGUELL, L’ARTISTA TARGARÍ QUE PINTÀ L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE MONT-ROIG ENTRE EL 1962-1971

CENTENARI DE JAUME MINGUELL, L’ARTISTA TARGARÍ QUE PINTÀ L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE MONT-ROIG ENTRE EL 1962-1971

Miquel Anguera, “Beatet”

12-09-2022

El dijous 9 de juny, una petita delegació familiar de Mont-roig vam anar a la preciosa ciutat de Tàrrega, capital de l’Urgell, per visitar una magnífica exposició del pintor targarí, Jaume Minguell i Miret en el centenari del seu naixement. La seva filla Camil·la ens havia fet saber aquesta efemèride i, després de passar tot el dia per terres de Ponent, admirant la seva extraordinària mostra, hem de confessar que ens quedà un extraordinari regust de satisfacció pel que havíem vist, viscut i recordat (la família Minguell-Cardenyes passà molts mesos a casa nostra, al carrer de les Monges).

Amb la nostra estimada Ermita, recordo, que han de ser de fora vila (turistes, amics, excursionistes, etc.) els que ens fan veure l’extraordinària bellesa del santuari de la nostra patrona, que tenim a tocar del poble, després de tants i tants anys.

Amb els murals d’en Jaume Minguell ens passa el mateix, en la meva modesta opinió. Han de ser els parents, amics o turistes visitants que ens fan adonar de les magnífiques obres que en Jaume Minguell ens va deixar en llegat als mont-rogencs/ques i que considero que no mostrem suficientment. Diuen els experts, que l’art del “nostre pintor” és d’arrel impressionista i que no és de cap escola pictòrica en concret, ni en segueix cap, simplement ell és la seva pròpia escola. Un viatge a Itàlia el 1950, amb el seu amic targarí, Lluís Trepat, el va impactar i influir molt, segons hem pogut llegir en la seva biografia.

El passat juny, doncs, vam emprendre viatge cap a la capital de l’Urgell i vam visitar el magnífic Museu de Tàrrega i Comarcal de l’Urgell, perquè una excel·lent exposició de Jaume Minguell ens feia recórrer tota la vida del pintor, veient la seva evolució. Dita exposició s’havia inaugurat el 28 de maig i fins al 25 de setembre restarà oberta. Quatre mesos d’un museu preuat com és el de Tàrrega, no es cedeixen pas per a una petita exposició. Només aquest fet, ja demostra la importància artística de Jaume Minguell i Miret en l’art targarí i català, en general i muralista més concretament. Mai agrairem prou, a mossèn Franquet, haver-lo escollit per pintar les parets i cúpules de l’Església Nova de Sant Miquel. Llàstima de no haver tingut més temps i diners per cloure aquest ingent treball que portà Jaume Minguell a casa nostra. La petja que el pintor targarí ha deixat a l’església de casa nostra perdurarà en el temps, sens dubte. Tot l’ampli ventall d’obres esteses arreu, en donen testimoni.

Trobarem obres seves a Verdú, l’Espluga Calba, Bellmunt de Segarra, Santa Maria de l’Alba i molts altres llocs de Tàrrega, Rocafort de Queralt, Sant Martí de Maldà, El Vilet, Reus (desaparegut per unes obres a Crist Rei), Tornabous, a Mont-roig com ja sabem, Lleida (diversos llocs), Vallbona de les Monges, Boldú, Golmés, Balaguer, Riba-roja d’Ebre, La Panadella, Sama de Langreo i Nembra (Astúries), Bellpuig, Sant Martí de Riucorb… També hem d’apuntar nombroses exposicions al llarg de la seva vida i també després del seu traspàs. Innombrables des del 1993 al 2021. Volem recordar, especialment, la de l’any 2006 quan se’n va organitzar una a Mont-roig.

Per acabar aquest breu article, farem esment d’un preciós i molt complet catàleg de la vida i obra d’en Jaume Minguell (de 175 pàgines), publicat per commemorar el centenari del seu naixement. Un catàleg que fa honor a aquest excels muralista que també es perpetuarà a casa nostra, a l’Església Nova de Sant Miquel Arcàngel. Moltes gràcies, Jaume!!

.

.

(Fotografies: FONS GERMANS MINGUELL-CARDENYES)

.

.

Top