Ets aquí
Inici > General > Història > APORTACIONS I COMENTARIS AL LLIBRE “PINZELLADES DE LA HISTÒRIA DE MONT-ROIG” (1)

APORTACIONS I COMENTARIS AL LLIBRE “PINZELLADES DE LA HISTÒRIA DE MONT-ROIG” (1)

Miquel Anguera, “Beatet”

26-07-2017

(Fullejant el llibre editat pel Centre d’Estudis Mont-rogencs que fou presentat el proppassat 30 de juny, m’he adonat d’algunes errades i d’alguna omissió (crec que no intencionada) que, en la meva modesta opinió, caldria corregir. El meu ànim, amb el present escrit, és només aportar-hi noves dades a les ja publicades. Res més, ni menys).

A l’apartat 27 de l’esmentat llibre (Església Nova) i a la pàgina 66, primer paràgraf es pot llegir: “… Per poder dur a terme el projecte es van enderrocar les vint-i-quatre cases que s’havien construït en l’antic castell datat al segle XII”.

Certament, segons Riba i Mestre, eren 24 les cases a derruir de particulars, per construir l’Església Nova, però en realitat només foren 21 les cases enderrocades, perquè les altres tres derruïdes, no es destinaren al solar per a la nova església, sinó que ocupaven el que seria el número 3 del carrer de la Pica i que fou destinat a bastir les escoles. Més tard fou Casa de la Vila fins al 1910 i després residència de les religioses terciàries. El 1923 s’hi traslladà la guàrdia civil i, actualment, és un espai municipal amb una font.

Tot això, i moltes més dades, consten a l’escriptura del 2 de gener de 1799, subscrita pel notari de Tarragona Eudaldo Gavella. El fragment que ens ocupa diu així: “… se ha de rebajar la loma que se encuentra en este sitio de peñas y tapiz i se han de derruir 21 casas”.

Al lloc on s’hi construiria l’Església Nova hi havia les escoles, la carnisseria, el pes de la farina, la presó en una torre del castell i l’única font del poble.

(Fonts consultades: Baptista Nogués i Grifoll)

20170726 Apunts llibre CEM

Top