Ets aquí
Inici > General > Noticiari > XERRADA SOBRE LOTTE, A LA CASA DE CULTURA, ORGANITZADA PELCOL·LECTIU SALVEM MONT-ROIG AMB LA COL·LABORACIÓ DEL GEPEC

XERRADA SOBRE LOTTE, A LA CASA DE CULTURA, ORGANITZADA PELCOL·LECTIU SALVEM MONT-ROIG AMB LA COL·LABORACIÓ DEL GEPEC

Miquel Anguera, “Beatet”

07-06-2024

El dimecres 29 de maig, a la Casa de Cultura i organitzat pel col·lectiu Salvem Mont-roig i amb la col·laboració del GEPEC, es va organitzar una xerrada-col·loqui per parlar sobre l’actualitat de l’empresa sud-coreana LOTTE i el seu projecte a Mont-roig. La mont-rogenca Neus Guerrero i Vall fou la convidada a moderar dita xerrada.

A les 8 del vespre començà la trobada amb 4 ponents: el Dr. J.L. Luis Domingo Roig (catedràtic emèrit de Toxicologia i Salut Ambiental de la URV), Xavi Jiménez Llobera (president de GEPEC-Edc que no hi pogué assistir), fou substituït per Ximo Estellé, en  Sergi Saladié, Dr. en Geografia de la URV i Ton Crusells Caparó responsable de medi ambient de la Unió de Pagesos.

Després de sengles discursos dels ponents, sobre les 9 del vespre, hi hagué torn obert de paraules (no moltes preguntes, per cert), però va quedar clar el neguit de la ciutadania envers Lotte per l’opacitat en la informació rebuda per part, sobretot, de l’Ajuntament. També es va dir que encara no s’ha fet públic cap projecte als Comellarets i que ara s’està, encara, en la fase urbanística del projecte. Hi ha rebuig de la ciutadania per la manera com s’està portant a terme aquest tema de la informació. Unió de Pagesos digué que no està ni a favor ni en contra del projecte perquè encara no n’hi ha cap que s’hagi fet públic i que el que més preocupa és com quedarà el territori, el consum de l’aigua i la contaminació.

El Dr. Saladié digué que en la informació feta pública al poble de Mont-roig s’havia utilitzat una tècnica de manipulació social. El GEPEC digué que no s’havia fet un estudi de la flora i la fauna dels Comellarets. Surava la idea que les obres (moviments de terres) que s’estan fent en els terrenys (encara de l’Ajuntament) són il·legals perquè: com s’hi pot treballar si el POUM encara no està definitivament modificat i estem en període d’al·legacions?? És públic i notori que el grup municipal de JUNTS, GEPEC, l’Associació de Veïns del Club Mont-roig i d’altres col·lectius /plataformes i particulars han presentat al·legacions a l’acord de Ple de l’11 de març de 2024, que tractava sobre la modificació puntual número 24 del POUM per la regulació de les activitats industrials admeses i de l’alçada permesa. Per tant… què!!

Preguntes que hom es feia: la propietat dels Comellarets, ja és de LOTTE a dia d’avui?? Si hi treballen, hi deu haver un permís d’obres, no? Algú l’ha pogut veure?? Si un particular no té el permís d’obres, gosarà fer-ne? En fi, moltes preguntes sense resposta…

L’ideal hagués estat que, en una assemblea d’aquesta envergadura i transcendència, hi hagués hagut un debat públic i obert entre les dues posicions: els que estan a favor i els que estan en contra de la implantació d’aquesta química a Mont-roig. Es va dir que el Sr. Alcalde va declinar la invitació d’anar a un debat públic i que d’altres ni havien contestat la invitació. Aleshores, com ens podem formar opinió si no es confronten ambdues posicions? No parlem de transparència? Suposo que ningú que sigui mínimament objectiu pot dir que aquella assemblea de l’octubre passat al poliesportiu fou esclaridora dels pros i contres: semblava un panegíric a favor d’ILJIN, actualment LOTTE. Almenys aquest era el comentari més sentit sobre aquella assemblea.

Algú ha preguntat al poble si s’hi està d’acord en la implantació d’aquesta empresa? Per què no s’ha fet una participació ciutadana, que tant agrada al Sr. Alcalde?? Qui ha explicat com afectarà l’agricultura? I l’aigua? I l’aire? I dels residus, què? Tants anys sense indústria i ara tantes presses? Per què? Potser que deixem decidir a les futures generacions, no?

La sala Baptista Nogués, sala de plens, estava plena com un ou i hi va haver gent que no hi pogué entrar. Això vol dir que el tema és del màxim interès, oi? Aleshores on ha estat el debat, on és el debat, on serà el debat per poder informar correctament d’una vegada per totes??

En principi, jo crec que la gent (jo també) està d’acord en la creació de llocs de treball i riquesa, però, algú ha explicat o pensa explicar a quin preu? Jo ho veig com una balança… Conec força gent que, en principi, estava d’acord amb l’arribada d’aquesta empresa sud-coreana, però, només per la forma de donar informació (pràcticament nul·la i esbiaixada) s’ha anat tornant contrari a la implantació de Lotte.

El poble de Mont-roig no es mereix el tracta rebut (quant a la informació) i des de plataformes diverses ja s’han posat una colla de denúncies als llocs pertinents, segons hem pogut saber. Estarem amatents a la informació que puguem rebre.

.

.

.

.

Top