Ets aquí
Inici > General > Història > UN DOCUMENTAL DE MARTÍ ROM AL MUSEU REINA SOFIA DE MADRID

UN DOCUMENTAL DE MARTÍ ROM AL MUSEU REINA SOFIA DE MADRID

Redacció

14-03-2019

En el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid, en l’exposició Poéticas de la democracia. Imágenes y contraimágenes de la Transición, que durarà fins al 25 de novembre de 2019, es projecta el documental “La dona” de Martí Rom.

En el documental hi ha imatges del primer míting feminista que es va fer a Barcelona. Fou el dissabte a la tarda del 4 de desembre de 1976. Franco havia mort el 20 de novembre de 1975 i les primeres eleccions democràtiques no es farien fins al 15 de juny de 1977. L’organitzava l’Associació Catalana de la Dona i es va fer a l’anomenat “Palau Blau Grana 2”, que estava a la cantonada de la Travessera de Les Corts amb el carrer d’Arístides Maillol. Hi van assistir unes 3.000 persones.

Aquest enregistrament, passats els anys, s’ha convertit en història. És d’obligat exhibició quan hi ha algun esdeveniment sobre els inicis del moviment feminista a Catalunya (i a Espanya).

Martí Rom formava part de la “Cooperativa de Cinema Alternatiu”, un grup que, des del  darrer franquisme, i fins l’inici de la democràcia, va documentar diversos moviments socials i polítics. Fou el realitzador, entre d’altres, de “Un libro es un arma” (1975) sobre els atemptats de l’extrema dreta espanyola a entitats culturals de Barcelona, Can Serra, la objeción de conciencia en España (1976) sobre els primers objectors de consciència que es van negar a fer el servei militar obligatori, i dels 3 “Noticiaris” (1976-1977).

El segon d’aquests “Noticiaris” fou “La dona”. El primer fou “La Marxa de la llibertat” que es va fer a Catalunya l’estiu del 1976. I el tercer “El Born”, sobre la festa popular reivindicativa de l’antic Born de Barcelona, com Ateneu Popular (16 de gener de 1977).

Top