Ets aquí
Inici > General > Col·laboracions > NICOLÀS GARCIA, TOT UN IRREDUCTIBLE I TOT UN EXEMPLE

NICOLÀS GARCIA, TOT UN IRREDUCTIBLE I TOT UN EXEMPLE

Jaume Borràs, historiador

Exprofessor de l’INS de Mont-roig

12-06-2023

“Abans de Setmana Santa, amb un grup d’alumnes de l’institut  Antoni Ballester visitàrem la Maternitat d’Elna i Cotlliure de la mà de l’amic i company de la Revista Ignasi Martí i de la professora de francès, Sarai Dolcet. Fou una experiència força interessant i intensa. Sota l’ombra de l’imponent Canigó, la Catalunya Nord ens obsequiava amb uns paisatges impressionants i amb uns testimonis de coratge encara més colpidors.

Uns anys abans, gràcies als bons oficis del Gerard Martí, ja havíem tingut ocasió de visitar amb una bona colla de Cambrils la Maternitat d’Elna: un lloc que et reconcilia amb l’espècie humana . Aquí una infermera suïssa d’aspecte fràgil però de determinació gegantina, Elisabeth Eidenbenz, va salvar la vida a moltes mares gestants dels exiliats republicans que es trobaven en una situació límit als camps de refugiats de les platges d’Argelers, Sant Cebrià… Entre l’any 1939 i el 1944, hi van néixer 597 nens!

Més enllà dels emocionants testimonis que traspuen els murs del bonic edifici de la Maternitat, ens va captivà el tarannà del nostre amfitrió: Nicolàs Garcia. Amb un relat directe i reivindicatiu va  impartir una magistral classe d’història que ens va impactar a tots: “La Maternitat d’Elna és un lloc de vida i d’esperança”.

Encara colpits amb els seus relats, Nicolàs Garcia ens donava a tots una altra lliçó de compromís. Es va disculpar amb tot el grup, de no poder-nos acompanyar a la visita a la catedral d’Elna, magnífica mostra del primer romànic català. Anava a una manifestació a Perpinyà, en una nova jornada de Vaga General (en porten unes quantes), contra la llei de Macron d’endarrerir la jubilació a França fins als 64 anys.

Els tres professors ho comentàvem: a casa ens retallen drets a tort i a dret i aquí ningú no es mou. Estem preocupats per altres qüestions molt més cabdals pel nostre futur: Shakira-Piqué, Obregón, Negreira…

Nicolàs Garcia, històric alcalde d’Elna, del Partit Comunista. Malgrat haver nascut a la Catalunya Nord, té lligams familiars directes a Montbrió del Camp, on hi viuen els seus cosins germans.

Va dirigir els destins d’aquesta històrica població del 2001 al 2014; impulsor de la recuperació de l’edifici i de la memòria històrica de la Maternitat d’Elna. Des de 2020 torna a ser batlle.

Nicolàs Garcia  esdevé un exemple de coratge, tot un digne successor del nostre heroi del Priorat, el Carrasclet. El Coronel Barceló, també va fer estada en aquests territoris de la Catalunya Nord, en la seva lluita constant contra la tirania borbònica després de l’11 de Setembre de 1714.

La seva darrera lluita  és la defensa de l’ús del català als plens municipals: aquesta lloable tasca l’ha portat als tribunals. S’enfronta als poders d’un estat francès jacobí i centralista que, des del Tractat dels Pirineus de 1659,  ha intentat fer desaparèixer el català de la Catalunya Nord.

“Ningú em pot impedir de parlar català quan em dona la gana” ha manifestat a Vilaweb.

Davant els comportaments roïns, covards i mesells de força dirigents al Sud dels Pirineus, el seu capteniment compromès esdevé tot un exemple a seguir. Per a tots aquells que desitgem un futur de llibertat i dignitat per al nostre país, cal que seguim les petjades de l’irreductible Nicolàs Garcia!”.

(publicat a la Revista Cambrils a l’apartat “ EL DIT A L’ULL”, el proppassat abril).

Nicolàs Garcia davant la maternitat d’Elna
Jaume Borràs davant del retaule barroc del santuari del Miracle (Solsonès)
Top