Ets aquí
Inici > General > Noticiari > EMILI SOLER PRESENTA EL LLIBRE DE SON AVI SOBRE LA CONSTRUCCIÓ DE LES ESCOLES NOVES L’ANY 1910

EMILI SOLER PRESENTA EL LLIBRE DE SON AVI SOBRE LA CONSTRUCCIÓ DE LES ESCOLES NOVES L’ANY 1910

Miquel Anguera, “Beatet”

14-06-2023

El passat dijous 1 de juny, el net de qui fou mestre de Mont-roig, Emili Soler i Fors, a finals del segle XIX i principis del XX, ens va oferir una magnífica xerrada i presentà el llibre “Emili Soler i Fors un pedagog vocacional”,  que versava sobre les vicissituds que son avi havia tingut (juntament amb el senador mont-rogenc Agustí Sardà i tot el poble) per dur a terme la gran obra que representà, a l’època, la construcció d’unes escoles de les característiques i grandària com de les que podem gaudir-ne encara ara, amb l’actual nom de Casa de Cultura Agustí Sardà. Dit llibre compte amb un pròleg del M.H. president del Parlament Sr. Ernest Benach (amb arrels mont-rogenques molt properes).

Al web de Ressò mont-rogenc, el 30 de maig passat ja vam explicar el per què no s’havia publicat (en suport paper) aquest llibre que l’altre dia vam tenir el goig de poder-lo haver, gràcies a la generositat d’Emili Soler i Calucho (el net).

L’Emili Soler, a més d’haver pagat ell les despeses de la publicació del llibre va tenir la magnanimitat de regalar llibres als regidors de l’ajuntament i als presents a la xerrada. També van assistir a la xerrada la regidora de Cultura Remei Benach i la presidenta del CEM, que fou l’entitat local que convidà el net de l’artífex de les Escoles Noves del 1910.

El conferenciant va parlar a bastament dels entrebancs del seu avi per poder dur a terme la construcció de les escoles noves. Ell va arribar a Mont-roig l’any 1896 (mateix any que les monges Carmelites s’establiren a Mont-roig).

Ben aviat la xerrada esdevingué precs i preguntes i vam poder constatar que les persones presents al col·loqui tenien força gent emparentada amb mont-rogencs de principis del segle passat durant la construcció de les escoles. També va quedar molt clar que per la gran tasca que el mestre Emili Soler va dur a terme en el món de l’ensenyament (va aconseguir escolaritzar totalment la canalla de Mont-roig a principis del passat segle XX), rebé la nominació de Cavaller amb la Creu de l’Orde d’Alfons XII (any 1910) i, posteriorment, d’Alfons X el Savi (any 1941), essent el primer mestre del Principat en aconseguir-ho. Déu n’hi do!!

Un llibre de signatures dels alumnes en agraïment al mestre Emili Soler i un homenatge a la seva persona el 1918, parlen molt clarament de la gran estima que el poble de Mont-roig tingué i encara té per la persona d’aquest mestre amb una vocació i estima extraordinària per a l’ensenyament.

El llibre també parla d’altres tasques socials i econòmiques que el mestre tingué envers el nostre poble com fou la creació del Casino Agrícola de Mont-roig, la Caixa d’Estalvis i Préstecs i el Sindicat Agrícola, entre d’altres coses.

Per tot el que acabem de resumir i esperant que la gent tingui o pugui adquirir aquest molt interessant llibre (com sempre a la Llibreria Rom) i pugui conèixer la gran figura que fou per Mont-roig aquest humil mestre amb una vocació pedagògica més gran que l’església parroquial, crec, molt sincerament, que fins que el poble de Mont-roig no dediqui algun carrer, plaça o indret a nom d’aquesta insigne figura, no farem justícia a aquest home que tant va donar a Mont-roig sense demanar res a canvi.

La figura d’Agustí Sardà creiem que ja ha estat correctament honorada i ara toca fer-ho, inexcusablement, amb aquest mestre excepcional. El guant ja està llençat. Gràcies Emili Soler i Fors, un pedagog irrepetible!!

Vista general de la xerrada d’Emili Soler a la Casa de Cultura
Top