Ets aquí
Inici > General > Miró i Mont-roig > CATALÀ ROCA I JOAN MIRÓ A LA “REVISTA DE CATALUNYA”

CATALÀ ROCA I JOAN MIRÓ A LA “REVISTA DE CATALUNYA”

Martí Rom

www.martirom.cat

11-06-2023

El passat dijous 8 de juny es va presentar a la Virreina, a Barcelona, la “Revista de Catalunya”. Aquesta és una prestigiosa revista creada per Antoni Rovira i Virgili el 1914. En el darrer número, el 322 (abril-maig-juny de 2023), hi ha un dossier dedicat al fotògraf Francesc Català-Roca en el Centenari del seu naixement, organitzat per la Generalitat.

Aquest dossier consta de tres textos: “Lògiques fotogràfiques del turisme: mirada i destí de Francesc Català Roca” de Carmelo Vega, “Català Roca en negre y en color. Idees en el context de l’adveniment de la fotografia en color” de Laura Terré i “L’ull ensinistrat: els documentals mironians de Francesc Català Roca”. Aquest darrer és meu. Em varen encarregar un text sobre aquest important fotògraf i la seva relació amb Joan Miró, en concret sobre els seus documentals. Ha estat un honor participar en aquesta rellevant revista cultural catalana.

Casualment, Català Roca i Miró es varen conèixer camí de Mont-roig. El 1953, havia arribat a Barcelona Thomas Bouchard, un cineasta estatunidenc, que preparava un documental sobre Miró. Casualment, Bouchard i Català Roca varen coincidir a la “Casa Alexandre”, la botiga que tenien els Aixelà al carrer de Sant Pau. Català Roca faria d’ajudant de direcció.

Miró, naturalment, va exigir rodar algunes imatges a Mont-roig. Com feia i faria sovint, quan baixava a Mont-roig amb algun amic seu estranger sempre paraven a Tarragona, els hi volia ensenyar la catedral. Aquella coneguda fotografia de Miró alçant el braç tocant el picaporta de la catedral és la primera fotografia que Català Roca va captar de Miró. Era l’1 d’abril de 1953.

Aquesta sessió de presentació es va acabar amb la projecció del documental “Francesc Català Roca: Apunts”. Per cert, fou el Premi al millor documental (1990) de la Generalitat. Vaig gravar aquest documental el 1989 a més del primer llibre biogràfic que se li va dedicar (conjuntament amb J. M. García Ferrer). Fou dins del projecte “Personatges de la cultura catalana” que fèiem en el si del Col·legi d’Enginyers. Foren 28 anys de personatges estimats. Molts d’aquests documentals són únics sobre els personatges.

El documental “Francesc Català Roca: Apunts” es pot veure a:

Era oportú que m’encarreguessin aquell text després d’haver escrit un llibre sobre Català Roca i tres sobre Miró.   

.

.

.

.

.

Top