Ets aquí
Inici > General > Noticiari > MOR NEUS CATALÀ, LA DARRERA SUPERVIVENT DEL CAMP NAZI DE RAVENSBRÜCK. RESSÒ MONT-ROGENC L’ENTREVISTÀ EL 2013

MOR NEUS CATALÀ, LA DARRERA SUPERVIVENT DEL CAMP NAZI DE RAVENSBRÜCK. RESSÒ MONT-ROGENC L’ENTREVISTÀ EL 2013

Miquel Anguera, “Beatet”

16-04-2019

El passat dissabte 13 d’abril, va morir la darrera supervivent catalana del camp d’extermini nazi de Ravensbrück, a l’edat de 103 anys. Neus Català era filla dels Guiamets (Priorat) i tenia la Creu de Sant Jordi (2005), medalla d’or de l’ajuntament de Barcelona i també de la Generalitat de Catalunya.

Neus Català fou una incansable lluitadora antifeixista que s’exilià a França el 1939, al final de la Guerra Civil espanyola i va lluitar al costat de la Resistència francesa contra els nazis durant la II Guerra Mundial. El seu fons personal  el va depositar a la Biblioteca de la República de la Universitat de Barcelona.

Ressò mont-rogenc, juntament amb l’Andreu Anguera (aleshores professor a l’Institut La Talaia de Segur de Calafell) la vam visitar i entrevistar per un treball dels alumnes de l’esmentat institut. L’entrevista (d’unes 2 hores) tingué lloc un calorós onze de juliol de 2013. En una cadira de rodes es mostrà garladora, molt vital –malgrat els gairebé cent anys que tenia-, molt simpàtica i amb una gran memòria. S’acomiadà de nosaltres dient-nos que volia anar a la Via Catalana de l’Onze de Setembre d’aquell any i que l’anéssim a buscar als Guiamets  perquè el metge no la hi deixaria anar. Una jornada-entrevista per no oblidar mai més (llegiu Ressò mont-rogenc 127).

Retrat de presonera
Carnet de deportada
Amb la medalla que li lliurà la Generalitat l’any 2005

La Neus Català el 2013, als Guiamets

Top