Martí Rom
18-04-2018
Pere Mestres Ventura, a la “Revista Cambrils” núm. 510 (gener 2014), publicava un article sobre la relació de Joan Miró amb Cambrils: “Cambrils en l’obra pictòrica de Joan Miró”. Tractava sobre dues pintures del 1917 que reflecteixen unes vistes del barri marítim de Cambrils. En una d’elles, mirant des de ponent, s’hi veu perfectament la Torre del Port. A l’arena de la platja, aleshores encara no hi havia el port, s’hi veuen vàries persones, una de les quals sembla estar arranjant una “sàrcia” de pescar. L’altra sembla presa des d’una mica més cap a ponent i albirem al fons la Torre. Van fer una notícia que va sortir a “Ressò mont-rogenc” núm. 129, a la pàg. 42.
Ara, quatre anys més tard amplia, a bastament, aquestes informacions sobre Miró i Cambrils en un article que va publicar també a la “Revista Cambrils”: núm. 558 (febrer 2018). Primer esmenta una sèrie de dibuixos del 1915 fets al port de Cambrils i en publica dos. En un, hi veiem un grup de dones que sembla que apedacin una “sàrcia” de pescar. A l’altre, hi tenim una barca al fons i un grup de pescadors (probablement descarreguen el peix).
Les informacions que comenta sobre la vida quotidiana de Joan Miró són fruït d’una conversa amb la Teresa i l’Angelina Rovira. Com per a d’altres, aquestes dues germanes han estat la font més important sobre les vivències del pintor en les nostres terres.
El que resulta més rellevant és la seva aportació concretant la relació de Miró amb els restaurants Can Gatell i Rovira del port de Cambrils. Ens explica que el 1954, seguint el consell d’un visitant suec, els primers van tenir un llibre on s’hi podia fer algun comentari sobre com havien viscut el seu àpat. Per la qual cosa, hi trobem reproduïts dos dibuixos de Miró i els autògrafs del pintor amb amics en una altra visita. Aquest darrer cas el tenim el 5 de juliol de 1959; hi ha, entre d’altres, les del seus amics Joan Prats, Joaquim Gomis i l’esposa d’aquest Odette Cherbonnier. Anterior a aquest, del 4 de setembre de 1954, hi trobem un esquemàtic dibuix de Miró amb la frase: “Amb tota la simpatia i bon record”. L’altre és un dibuix del 18 d’octubre de 1972 on hi afegeix: “A Fany, Joan i amb tot l’afecte”. Durant molts anys Miró va tenir una important relació amb la família Pedrell Font, els propietaris de Can Gatell.
També es comenta que Miró anava al restaurant Rovira i que es relacionava amb Josep Ferrer Bosch, aleshores arquitecte municipal de Cambrils. Aquesta persona fou un dels principals organitzadors de l’homenatge de la societat civil a Miró el 1970 a Tarragona per la seva donació del famós tapís. Fou el dissabte 12 de desembre de 1970. En el meu llibre “Joan Miró i Mont-roig, el xiscle de l’oreneta, 1930-1983”, recentment publicat (Arola Editors, 2018), a partir de la pàg. 288 es fa una crònica d’aquest rellevant esdeveniment. Era la contestació a l’acte oficial de les autoritats franquistes. Es va promoure al voltant de la Llibreria La Rambla, on Josep Ferrer Bosch havia estat un dels seus fundadors. El que jo no sabia, i ara Pere Mestres Ventura aporta, és la valuosa informació que aquest era un amic de Miró, de Cambrils. Tot encaixa.
Els paràgrafs anteriors tan sols han estat un breu resum del molt interessant article de Pere Mestres Ventura. Cal cercar-lo per tenir el goig de llegir-lo en tota la seva dimensió.
Miró també estimava Cambrils!