Ets aquí
Inici > General > Noticiari > INAUGURACIÓ DEL CARRER DE “L’1 D’OCTUBRE”

INAUGURACIÓ DEL CARRER DE “L’1 D’OCTUBRE”

Miquel Anguera, “Beatet”

14-04-2018

El passat diumenge dia 8 d’abril, malgrat la pluja, fred, vent i mal oratge, es va dur a terme la inauguració del carrer de “L’1 d’Octubre” organitzada per l’ANC (Assemblea Nacional Catalana) local.

L’esmorzar, parlaments, descobriment de la placa, com tota la resta del programa, no fou possible fer-ho a l’exterior, degut al mal temps i tota la festa va caldre fer-la dins el poliesportiu municipal. Tal com ja havíem informat al passat octubre, el nou carrer comprèn des del començament del camí de les Arenes fins al pont del desviament de la carretera T-310 (el tram urbà que passa per davant del Centre de Dia i l’IES Antoni Ballester). Dit Institut fou seu electoral del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’Octubre del passat 2017.

Aquesta data restarà per sempre més en la memòria dels catalans i mont-rogencs que vam viure aquella diada, primer amb expectació, després amb esperança i, finalment, amb impotència i ràbia continguda quan vam viure i rebre aquella inaudita violència, ignomínia i humiliació per part de la guàrdia civil quan, pacíficament, ens disposàvem a exercir la principal essència de la democràcia: poder votar.

A les 10 del matí va començar l’esmorzar popular (pa torrat amb llangonissa, tiquet a 3 euros) que els voluntaris i l’ANC van estar preparant estona abans. Acabat l’esmorzar els Xiquets de Reus, van construir pilars de 4 (estelada incorporada), amb l’acompanyament musical dels Grallers de Mont-roig per, posteriorment, començar una petita ballada amb els gegants del Barri de Dalt, Pitota i Pitot amb els seus grallers i el Miquel i la Roca del Barri dels 6 Carrers acompanyats pels Grallers de Mont-roig. Tots plegats, geganters i grallers, vam posar color, moviment, alegria i música que oferírem a les vora 600 persones que es van reunir en un diumenge tan lleig, climatològicament parlant. Els 500 tiquets de l’esmorzar s’havien venut amb gran rapidesa els dies anteriors.

Després arribarien els parlaments, començant pel Col·lectiu d’Àvies i Avis de Mont-roig per la llibertat dels presos polítics. Després parlaria el diputat Ferran Civit, el vicepresident de la Diputació J.M. Cruset, el regidor Francisco Chamizo que va llegir una emotiva carta del conseller empresonat Josep Rull i, per acabar, prengué la paraula el representant de l’ANC local, Xavi Anglès, que deixà molt clar els agraïments i el motiu d’aquella festa.

Poc després, en Joaquim M. Bargalló, qui tingué la idea de posar el nom del “Carrer de l’1 d’Octubre” fou convidat per l’ANC a pujar a la tarima per descobrir la placa, visiblement emocionat (de fet només fou una foto, en no poder sortir a l’exterior, pel mal temps). També va dirigir unes paraules al nombrós públic.

Feta la “inauguració telemàtica” , si em permeteu, un grup de Músics per la llibertat van interpretar unes quantes cançons adients a l’acte, seguit d’una ballada de sardanes, per finalitzar el tumultuós acte amb el cant de Els Segadors i acompanyament pels mateixos músics. Posteriorment el Grup Sardanista local, Rotllana Mont-rogenca, va continuar una estona més ballant la nostra dansa nacional.

Una festa entranyable, emotiva, molt participada i exitosa, malgrat el mal temps. Recordem haver vist, entre els assistents, l’alcalde d’Almoster, de les Borges del Camp, de Riudoms, els diputats Noemí Llauradó i Ferran Civit, sense oblidar els regidors del PDeCAT i d’ERC, a part de persones del Prat, Vilanova, Montbrió, Reus, Riudoms, Cambrils, Vandellòs, Les Borges del Camp, Colldejou i un llarg etcètera. En fi, una gran festa comarcal. Llàstima dels motius!

20180414 Carrer 1 d’octubre

Top