Ets aquí
Inici > General > Pedra seca > MARTI ROM, PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ PER LA PEDRA SECA I L’ARQUITECTURA TRADICIONAL, ENTREVISTAT A EL PUNT AVUI

MARTI ROM, PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ PER LA PEDRA SECA I L’ARQUITECTURA TRADICIONAL, ENTREVISTAT A EL PUNT AVUI

Miquel Anguera, “Beatet”

02-07-2019

El passat dissabte 30 de juny en Martí Rom, president del Centre Miró, i el passat novembre del 2018 elegit, per unanimitat, president de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT), fou entrevistat per la periodista Marta Membrives a la contraportada del diari El Punt Avui. L’entrevista, molt cordial, versà sobre l’art de les construccions de pedra seca tota vegada que el passat novembre foren declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat, per la Unesco.

Dita Associació aplega 41 entitats del Principat que treballen per la pedra seca, en totes les seves vessants constructives, i que conformen el veritable patrimoni de la pagesia. A Mont-roig, que tenim des del 2016 cinc barraques declarades bé cultural d’interès cultural per la Generalitat (BCIN), la nostra entitat que treballa per la pedra seca, s’anomena Grup Barracaire de Mont-roig del Camp i en Martí Rom, l’entrevistat, fou el coordinador del dossier des de Catalunya i que portaria a la Unesco a l’esmentada catalogació.

En Martí Rom, a l’entrevista, ens parla de la creació d’una base de dades (Wikipedra) que aplega tota la documentació sobre la pedra seca a casa nostra.

També demana als ajuntaments que encara no ho tinguin, la catalogació de les construccions de pedra seca per poder-les catalogar i protegir. També ens explica que la localitat de Mollerussa té el privilegi de tenir el 1r cicle formatiu per ensenyar l’ofici de construcció amb pedra seca. També parla d’una dotzena d’itineraris a Catalunya que ressegueixen aquest patrimoni tan nostre (i ara també de la Humanitat).

Per acabar també ens recorda que la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic d’aquest any està dedicada a la pedra seca.

Per acabar diré que, amb l’ajut de l’Esther Bargalló, també de Mont-roig, estan dirigint i preparant una exposició sobre l’art de la pedra seca, juntament amb la Conselleria de Cultura de la Generalitat (Direcció General de Cultura Popular) que s’inaugurarà al mes de novembre a Cervera (capital de la Cultura Catalana 2019) i que serà itinerant pel Principat durant uns quants anys.

Tot aquesta gran feinada feta per Martí Rom i el Grup Barracaire de Mont-roig ens parla de la gran acollida que tenim des les altes instàncies del nostre govern i des de instàncies internacionals. La pedra seca és el patrimoni de la pagesia, l’arquitectura més popular.

Top