Ets aquí
Inici > General > Història > L’INSTITUT A. BALLESTER HA TREBALLAT EL CAS DEL MONT-ROGENC SALVADOR BRU MARCÓ, DEPORTAT A MAUTHAUSEN, ON HI MORÍ

L’INSTITUT A. BALLESTER HA TREBALLAT EL CAS DEL MONT-ROGENC SALVADOR BRU MARCÓ, DEPORTAT A MAUTHAUSEN, ON HI MORÍ

Institut Antoni Ballester. Departament de Socials, Clotilde Valerio i Ignasi Martí

30-03-2022

Amb motiu del Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l’Holocaust, el Departament de Socials de l’Institut Antoni Ballester ha organitzat unes activitats amb l’alumnat de 1r i 4t d’ESO que han tingut com a resultat un mural que es pot veure actualment al passadís d’entrada.

La iniciativa també s’ha dut a terme a altres instituts de les nostres comarques, ja que era un projecte sorgit del Grup DEMD Camp de Tarragona. Al nostre institut hem treballat el cas de Salvador Bru Marcó, nascut a Mont-roig del Camp el 1899 i que el van assassinar a Mauthausen el 1941.

La informació que hem treballat l’han buscada els alumnes al cercador del Memorial Democràtic de víctimes dels camps nazis. Pel cas del deportat mont-rogenc també vam utilitzar el web alemany www.arolsen.org  La descoberta del cas de Salvador Bru, es va fer gràcies a la col·laboració prèvia de l’historiador del Centre d’Estudis de la Selva del Camp, Axel Baiget Morreres, que fa anys que es dedica a fer recerca sobre els deportats del Baix Camp, als camps nazis.  Amb el mural que han fet els alumnes, també hem treballat imatges aèries del Mont-roig dels anys 1940 utilitzant l’aplicació “L’ull del temps”. Finalment, hem conegut el cas de dues deportades catalanes que varen aconseguir sobreviure als camps nazis.

One Day” és el nom de la campanya d’enguany de la xarxa de grups DEMD de Catalunya (grups de treball del Departament d’Educació i el Memorial Democràtic) que tenen com a objectiu promoure la història contemporània a les aules. Per nosaltres, “One Day” és el dia de l’alliberació de camps com el d’Auschwitz el 27 de gener de 1945, un inici d’esperança després de la foscor, la papallona de colors que sobrevola el filat espinós i ens recorda els valors humans més essencials d’igualtat, solidaritat i llibertat.

(Des “Ressò mont-rogenc” volem agrair al professor Ignasi Martí i a l’IES Antoni Ballester, al selvatà Axel Baiget, a la família del Salvador Bru i a tothom que ha col·laborat en aquesta recerca, la seva col·laboració per poder publicar al web de Ressò aquesta història d’un mont-rogenc que fins ara ha estat a la lleixa de l’oblit).

.

Salvador Bru Marcó (Foto: fons Germans Bru).
Tarja d’identitat del Salvador a Mauthausen (Arolsen archives)

.

Top