Ets aquí
Inici > General > Miró i Mont-roig > L’ÉXIT DE LA “RUTA DELS GENIS” (PAU CASALS, GAUDÍ, MIRÓ I PICASSO) TAMBÉ ÉS UN ÉXIT DEL “CENTRE MIRÓ”  

L’ÉXIT DE LA “RUTA DELS GENIS” (PAU CASALS, GAUDÍ, MIRÓ I PICASSO) TAMBÉ ÉS UN ÉXIT DEL “CENTRE MIRÓ”  

Martí Rom

www.martirom.cat

26-08-2023

El “Centre Miró” va deixar la llavor de molts dels èxits posteriors dels projectes que tracten la relació de Joan Miró amb Mont-roig. També de “La ruta dels genis”.

Ja fou un èxit durant els 14 d’anys de la seva existència (des del març de 2005 al 20 d’abril de 2018, quan se’ns tancà l’espai expositiu, que no pas l’entitat “Centre Miró”). Les xifres de visitants foren importants: 78.011 visitants. Representen una mitjana de 5.939 per any i uns 28 al dia.

Aquests visitants donaven vida al poble, molts compraven a les botigues, passejaven pels seus carrers, coneixien el poble. Eren els vectors de la difusió de Miró i Mont-roig arreu de Catalunya i més enllà.

També hem de remarcar que del març 2005 al desembre de 2017 es varen publicar 178 articles als mitjans de comunicació[1]. Són uns 14 articles per any; més d’un al mes.

Hi va haver 15 reportatges a televisions i documentals sobre el “Centre Miró”, dels quals 4 eren de l’estranger (Estats Units, Anglaterra, Itàlia i Polònia).

Els textos i els reportatges televisius ajudaven a donar difusió del nostre poble.

Mai abans, ni després, del “Centre Miró” hi ha hagut quotidianament tants visitants al poble, tants textos i tants reportatges televisius.

El “Centre Miró” continua existint virtualment mitjançant el seu web  (https://centremiro.com/). Cal remarcar que té un important nombre de visites. Sovint ens agraeixin que en aquest web es pot obtenir el màxim d’informacions sobre Miró i Mont-roig.

Tot això, amb uns mitjans econòmics limitats. Les entrades valien, des del 2005 fins al 2018: 3 euros les individuals, 2,5 els grups, 2 els jubilats i 1,5 els escolars. Quan els mont-rogencs rebien alguna visita d’amics d’altres poblacions els duien GRATIS a veure el “Centre Miró”.

Vàrem fer un gran treball. No ho dic jo, ho diu molta gent, i algunes persones prou importants, també ho diuen.

El “Centre Miró” s’havia adherit (13 de maig de 2006) a la “Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana” i havíem estat acceptats (16 de juliol de 2008) al “Club de Turisme Cultural” de “l’Agència Catalana de Turisme” de la Generalitat, on també hi havia, entre d’altres, el “Museu Dalí”, “Museu Picasso” o la “Fundació Miró” de Barcelona. Érem un punt de referència rellevant.

El “·Centre Miró” es va veure obligat a tancar el 20 d’abril de 2018. Pocs mesos abans vàrem oferir a l’Ajuntament que se’n fes càrrec de la seva gestió; tal com ho havíem pensat des dels inicis. Un cop definit el projecte i amb un èxit de funcionament era lògic que els membres de la dita societat civil, que l’havien impulsat i gestionat durant 14 anys, deixessin la gestió en mans de l’Ajuntament. No ho van voler de cap manera. Volien tancar-lo. Una activitat cultural menys en el nucli de Mont-roig. Ho vàrem dir i la dura realitat ens dona la raó: s’està convertint en un desert social i cultural.

.

Per què diem que l’èxit de “La ruta del genis” també ho és del “Centre Miró”?

Primer, cal esmentar que aquest text sorgeix del publicat per Esteve Giralt a “La Vanguardia” el passat 21 d’agost. Deia el títol: “Miró y Picasso elevan el paisaje como reclamo turístico de calidad. Mont-roig y Horta quieren atraer más visitantes con la estancia de los dos genios”.

Doncs, perquè aquesta proposta va sortir del “Centre Miró” i la vàrem dissenyar nosaltres.

El 2008 vàrem pensar que, per donar una major visibilitat al nostre projecte, calia articular la possibilitat d’agrupar d’altres espais expositius de la demarcació de Tarragona, semblants al “Centre Miró”. Repeteixo: el 2008. Aleshores no hi havia pràcticament “rutes artístiques” a Catalunya o a la resta d’Espanya.

Un cop vàrem contactar amb els altres centres per explicar la nostra proposta (“Museu Pau Casals” del Vendrell, “Gaudí Centre” de Reus i “Centre Picasso” d’Horta de Sant Joan) vam convocar la primera reunió el 14 de gener de 2009, a Reus, a la seu del Patronat de Turisme. A partir d’això, vàrem fer diverses reunions per acabar de concretar el que ja vàrem anomenar “La ruta dels genis”.

Es va fer la presentació als regidors de Turisme de cada localitat a finals de 2009 i la presentació pública, amb les institucions participants, es feu al “Palau Bofarull” de Reus, el 13 de juliol de 2010. Finalment, el 27 de setembre de 2011, a la seu de la Diputació de Tarragona, i amb representació dels quatre ajuntaments, el projecte fou presentat a la premsa.

Fins al tancament del “Centre Miró”, el 20 d’abril de 2018, vàrem estar participant en la gestió de “La ruta dels genis”.

Addenda

Una explicació detallada d’aquest projecte la podeu trobar en el text “El paisatge dels Genis es va impulsar des de Mont-roig” publicat a “Ressò mont-rogenc” el 13-01-2017.

També en el llibre “Miroia Miró Mont-roig” de Martí Rom (Arola Editors, 2023), pàg. 461.


[1] A més d’un bon grapat de notícies publicades a l’estranger, fins i tot a l’especial de la revista “Hola” (“Viajes. Las mejores escapadas para 2015”) dedicava 4 pàgines al “Centre Miró” i als indrets mironians de Mont-roig.

.

.

.

.

WEB CENTRE MIRÓ: https://centremiro.com/

.

.

Top