Ets aquí
Inici > General > Col·laboracions > LA MÚSICA DELS GOIGS DE LA MARE DE DÉU DE LA ROCA I ELS DEL ROSER ÉS LA MATEIXA, COM ES POT COMPROVAR AL CANÇONER PARROQUIAL PUBLICAT PEL SEMINARI CONCILIAR DE VIC L’ANY 1956

LA MÚSICA DELS GOIGS DE LA MARE DE DÉU DE LA ROCA I ELS DEL ROSER ÉS LA MATEIXA, COM ES POT COMPROVAR AL CANÇONER PARROQUIAL PUBLICAT PEL SEMINARI CONCILIAR DE VIC L’ANY 1956

Miquel Anguera, “Beatet”

05-12-2019

Repassant documents i partitures musicals del meu estimat oncle mossèn Anton Brú i Borràs (epr), que fou rector de la parròquia de Sant Jaume d’Arbeca (Garrigues) durant 50 anys (1965-2015), n’he trobat un que es referia als goigs de la Mare de Déu de la Roca, juntament amb la partitura musical dels goigs del Roser, publicat pel Seminari Conciliar de Vic a les pàgines 144-148 del “Cançoner Parroquial”, l’any 1956.   

Quina sorpresa em vaig emportar quan ho vaig llegir!! I, sobretot, quan vaig comparar ambdues partitures musicals!! La música (popular), dels gojos de la nostra Patrona era exactament igual que la música dels Goigs del Roser (amb alguna petita variació), ratificant el que ja m’havia escrit l’oncle.

En dit document de l’oncle, també s’hi diuen coses ben curioses com: Mossèn Ramon Blas, que fou rector de Mont-roig, a la mort de Mn. Josep M. Rubió, juntament amb mossèn Jaume Gabarra, fou qui descobrí que els goigs de la M.D. de la Roca i del Roser tenien la mateixa música. De fet, diu l’oncle Anton que, gairebé totes les parròquies que no tenen música pròpia dels seus goigs, fan servir la melodia del Roser que, com ja hem dit, és la mateixa que la dels goigs de la nostra Patrona, la Mare de Déu de la Roca.

Quant als nostres gojos, puc dir que foren harmonitzats per l’oncle Anton l’any 2001, a 4 veus i que fou a petició meva, aprofitant que, després de la fundació de la coral Sant Miquel l’any 2000 amb la Susanna Sarrà com a directora, vaig demanar al meu oncle que m’enviés unes quantes partitures fàcils per a coral del seu ampli arxiu a Arbeca, donat que llavors encara no en teníem gaires a la coral Sant Miquel, acabada de crear. Per als nostres goigs, a part de l’harmonització, l’oncle va escriure una nova lletra, basada en les lletanies del Rosari i, amb la música dels goigs de la Roca, es pot cantar a qualsevol lloc. És, per tant, una adaptació universal i que pot servir per a diverses trobades marianes de diferents corals. Sabent la música, és fàcil de canviar la lletra.

Mossèn Brú (qepr), fou membre del Secretariat Diocesà de Música Sacra i apassionat de la música en general, i coral en particular. Treballador incansable, dirigí i fundà diverses corals, no solament a Arbeca, sinó també a Cervià de les Garrigues, les Borges Blanques i Belianes. Fou autor de nombrosíssimes partitures, cançons, arranjaments,  harmonitzacions i especialista en la direcció de corals i música per a grups infantils. Al llarg de la seva vida rebé diversos premis pels seus treballs musicals. Tot i ser fill de Mont-roig, el seu poble d’adopció, Arbeca, per aclamació, el distingí com a fill adoptiu en un plenari, l’any 2004.

Per acabar, voldria agrair a l’Arxiu del Bisbat de Vic, el seu ajut per obtenir les fotocòpies dels Goigs del Roser en el seu “Cançoner Parroquial” publicat pel Seminari Conciliar de Vic, el 1956, com ja hem dit.

Goigs de la M. D. de la Roca
Portada del Cançoner Parroquial, any 1956
Goigs del Roser
Goigs del Roser
Mossèn Anton Brú
Top