Martí Rom
23-05-2023
El dissabte 20 de maig hi va haver una reunió dels “Amics de Josep Palau i Fabre”, les persones que havien treballat amb ell, amics personals…, a la Fundació Palau de Caldes d’Estrac. En aquest lloc s’exposa una gran quantitat d’obra de Picasso que va aplegar Josep Palau i Fabre en la seva llarga relació amb Picasso, del qual arribà a ser el principal estudiós.
El 1993 vaig fer, amb la col·laboració (com sempre) de J. M. García Ferrer, un llibre i un documental sobre Palau i Fabre. El llibre és la principal font d’informacions que hi ha sobre Palau (una entrevista de setanta pàgines) i el documental és l’únic que té dedicat a ell i és on parla, a bastament, sobre la seva obra (poeta, teatre…) i el seu immens treball sobre Picasso. Molts dels meus altres documentals també són únics: Foix, Miró, Perucho, Guinjoan…
Posteriorment, Palau també va col·laborar en dos altres documentals meus: “Jacint Salvadó” (2000), el nostre “Cintu Quadrus”, i “Horta: recapte picassiana” (2004), sobre la relació de Picasso amb Horta de Sant Joan.
Curiosament, a la Fundació Palau hi ha l’exposició de fotografies “Horta, Picasso. Miró, Mont-roig” de Jean Marie del Moral (fins al 24 de setembre). Només arribar, un es troba amb un cartell de grans dimensions a la façana, amb la imatge de l’ermita de Sant Ramon a la muntanya de la Mare de Déu de la Roca. Emociona.
L’exposició és un recorregut per Horta i Mont-roig del país tan estimat per Picasso i Miró. Jean Marie del Moral, francès, fill d’exiliats espanyols després de la Guerra Civil, fa un recorregut vivencial i emotiu d’indrets i amb petits detalls dels dos pobles. Són trenta fotografies d’Horta i trenta de Mont-roig. Dita mostra està comissariada per Manuel Guerrero. S’ha publicat un llibre sobre aquesta exposició.
Jean Marie del Moral va conèixer Joan Miró en una d’aquelles representacions al Liceu de Barcelona de “Mori el Merma” (1978) del grup La Claca amb ninots mironians[1]. L’endemà el va visitar a l’Hotel Colón de Barcelona i posteriorment al seu taller de Mallorca. El 2022 va recórrer Horta i Mont-roig enregistrant realitats particulars que formen part d’aquesta exposició.
Esperem que aquesta molt interessant mostra pugui venir a Mont-roig. A qui li pertoqui, si us plau, que faci les gestions oportunes. De veritat que valdria la pena!
Addenda
El diumenge 12 de setembre de 2021, vaig acompanyar a la Fundació Palau de Caldes d’Estrac, a la visita que varen fer al Mas Miró:
[1] Al seu director, Joan Baixas, fou a qui vaig proposar, el 1993, de fer els “Ninots mironians” de Mont-roig. Aquests van estar del 2005 al 2011 a l’entrada del Centre Miró donant la benvinguda als visitants. El 28 d’abril de 2011 un camió de l’Ajuntament se’ls va endur. On són ara?
.
.
.
.
.
.
.