Ets aquí
Inici > General > Pedra seca > INAUGURACIÓ AL MUSEU DE LES TERRES DE L’EBRE DE L’EXPOSICIÓ “TOTA PEDRA FA PARET. LA PEDRA SECA A CATALUNYA”

INAUGURACIÓ AL MUSEU DE LES TERRES DE L’EBRE DE L’EXPOSICIÓ “TOTA PEDRA FA PARET. LA PEDRA SECA A CATALUNYA”

Redacció

09-07-2020

El divendres 3 de juliol es va inaugurar, al Museu de les Terres de l’Ebre, a Amposta, l’exposició itinerant ”Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” una mostra organitzada per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC) i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT). Els comissaris d’aquesta exposició són: August Bernat (director de la revista Pedra Seca), Esther Bargalló (vicepresidenta de l’APSAT), Roger Costa (DGCPAC) i Martí Rom (president de l’APSAT).

L’acte començà amb els parlaments de l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, el director del Museu de les Terres de l’Ebre, Àlex Farnós, Esther Bargalló, vicepresidenta de l’APSAT i acabà amb les paraules de la Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, M. Àngels Blasco.

Tot seguit, el públic assistent es va dirigir a la sala on hi havia exposats la vintena de plafons d’aquesta exposició, que el Museu complementà amb eines que s’utilitzen per treballar la pedra seca i algunes publicacions sobre el tema, cedides per persones i entitats de les Terres de l’Ebre. En aquests plafons es poden veure un bon nombre de fotografies de construccions de pedra seca del terme de Mont-roig del Camp, fins i tot, la imatge del cartell de l’exposició és de la barraca dels Comuns del Pellicer.

L’Esther Bargalló va ser l’encarregada d’acompanyar els assistents per la mostra, explicant les característiques de les construccions de pedra seca, les diferents tipologies i les activitats que es duen a terme a Catalunya per tal de preservar aquest ric patrimoni. Recordem que la Unesco, l’any 2018, va declarar “L’art de la pedra seca, coneixements i tècniques” Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Aquesta exposició s’inaugurà el novembre de 2019 a Torrebesses (El Segrià), passà per Castellar del Vallès i, enguany continuarà a Cadaqués, Manresa i Bonastre. Per l’any 2021 ja està tancada la itinerància i, per anys vinents, hi ha una llarga llista d’espera.

Imatge del cartell i de l’exposició
Instantània de l’acte inaugural
Imatge de l’exposició
El públic assistent visitant l’exposició
Top