Redacció
19-09-2023
El passat dissabte dia 16 la Fundació Palau de Caldes d’Estrac va organitzar una visita a Mont-roig.
Des del 29 d’abril fins al 24 de setembre s’està fent a la Fundació Palau (dedicada a Josep Palau i Fabre) l’exposició de fotografies “Horta, Picasso. Miró, Mont-roig” de Jean Marie del Moral.
L’exposició és un recorregut per Horta i Mont-roig, del país tan estimat per Picasso i Miró. Jean Marie del Moral, francès, fill d’exiliats espanyols després de la Guerra Civil, fa un recorregut vivencial i emotiu pels seus indrets, amb petits detalls dels dos pobles. Són trenta fotografies d’Horta i trenta de Mont-roig. Vegeu la crònica publicada a “Ressò mont-rogenc” del 23 de maig de 2023:
.
.
La visita, comentada per Martí Rom i Miquel Anguera, va començar al Primer Pont amb el quadre “Mont-roig: poble i església” (1919). A continuació, es va fer un recorregut pels carrers del poble, veient, entre d’altres, la plaça de Joan Miró, l’església Vella i la Nova, el Portal de la Canal, rentadors, la Casa del Comú, l’antiga presó, la casa on va néixer Jacint Salvadó (“Cintu Quadrus”) al carrer del Bisbe Macià i la Casa de Cultura Agustí Sardà.
Després, visitaren l’ermita de la mare de Déu de la Roca. Es va fer una parada a l’espai que correspon al quadre “Mont-roig, Sant Ramon” (1916). La nombrosa comitiva, unes quaranta persones, varen dinar a l’Ermita.
Amb la munió d’explicacions sobre la relació de Joan Miró i Mont-roig que havien rebut durant el dia, finalment varen fer una visita guiada al Mas Miró.
Cal remarcar el gaudi que varen manifestar aquests visitants, començant per la directora de la Fundació Palau, Anna Maluquer, i el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Barcelona, Andreu Felip.
Fa dos anys ja es va produir una visita de la Fundació Palau. Fou el 15 de setembre de 2012. Vegeu: https://ressomont-rogenc.cat/la-fundacio-palau-visita-el-mas-miro/
Es van acomiadar de Mont-roig amb la ferma voluntat de tornar una tercera vegada, esperant que, aleshores, ja es podrà visitar el refugi antiaeri del 1938 a la plaça de Joan Miró i el terrisser de ceràmica romana, del segle 1-II de la nostra era, sota el velòdrom.
.
.
.