Ets aquí
Inici > General > Col·laboracions > VERSOTS DEL BALL DE DAMES I VELLS DE MONT-ROIG, 2017

VERSOTS DEL BALL DE DAMES I VELLS DE MONT-ROIG, 2017

Miquel Anguera, “Beatet”

02-01-2018

Potser amb una mica de retard (he de demanar disculpes als amics del Grup de Teatre els Xuts), vull elogiar el petit llibre de trenta pàgines que, sobre el Ball de Dames i Vells del nostre poble, van presentar per la Festa Major d’enguany. El seu títol: “Versots del Ball de Dames i Vells de Mont-roig, 2017”. Poc després em va arribar a les mans.

L’edició ha estat de 125 exemplars i, com a mínim, evitarà que es perdi una joia de cultura popular de Mont-roig com és aquest Ball de Dames i Vells. També en podem trobar en d’altres pobles i ciutats del nostre Principat, com Tarragona, Reus, Constantí, Alcover, etc.

Recordo que aquest espectacle de carrer el vaig presenciar al parc de Maria Martori poc abans de Sant Miquel, al setembre, i que em va agradar molt (potser hi sobrava una mica el soroll i el neguit de la canalla de l’entorn). A més, vull afegir que em va fer molta il·lusió adonar-me’n que la referència documentada de l’esmentat Ball de Dames i Vells és també de l’any 1816 (el mateix any que el nostre Ball de Coques de Mont-roig) recuperat, ara va fer 25 anys, per la nostra Associació de Veïns Muntanya Roja, editora de Ressò Mont-rogenc).

És una coincidència que dues joies de la cultura popular de Mont-roig com són el Ball de Coques i el Ball de Dames i Vells estiguin documentades el mateix any i que diu molt de l’activitat cultural i popular dels nostres avantpassats. També hi afegiria que, al  8 de setembre del mateix any, fou quan la imatge de la nostra Patrona va ser tornada al seu santuari de l’Ermita (en una festa impressionant) després de la Guerra del Francès i que també, al mateix dia, fou inaugurat el Camí Vell de l’Ermita (una ingent obra), que fou construït en aquell estiu de 1816.

També esmentaré que el text dels Versots ha estat a càrrec del Grup de Teatre Els Xuts, versos plens de gràcia i sàtires picants. Les fotos i el disseny del cartell van anar a càrrec de la mont-rogenca Neus Reverté, el disseny i la composició fou de Josep Rovira Martínez i que l’edició fou de Ganzell (altre cop amb el vistiplau i la gran tasca de l’amic Eduard Boada). També en aquest llibretó s’hi poden llegir agraïments, a part de les persones esmentades, a l’Adriana Bernal i Lluís Perelló. La part musical del dia de la inauguració anà a càrrec del grup local Kobla d’en Taudell.

Amics del Grup de Teatre Els Xuts, l’enhorabona, moltes gràcies per la recuperació d’aquesta peça de teatre popular i de carrer i us demanem que continueu endavant amb la vostra tasca cultural impagable i altruista!

Podeu veure una representació del ball a: https://www.youtube.com/watch?v=EL02S6OfCXc

20180102 Dames i Vells

Top