Ets aquí
Inici > General > Història > UN PART ESTRANY (1888)

UN PART ESTRANY (1888)

Martí Rom

www.martirom.cat

23-01-2020

D’enmig d’una munió  de notícies sobre la vida social i política del Camp de Tarragona, una em va sorprendre especialment i estava publicada al diari “La provincia de Tarragona” del 23 de març de 1888: “Escriben de Montroig que en la madrugada de anteayer una mujer de 27 años de edad, de temperamento nervioso y bien constituida, dio a luz una niña muerta, en un parto regular y sin accidentes de ningún género, que tiene dos cabezas separadas perfectamente por dos cuellos y hasta parece que tiene también doble la columna vertebral. Medida desde los occipitales a los talones, la parte izquierda tiene 47 centímetros, siendo la derecha de 49. El peso total de la criatura es de 2.7000 gramos, y los diámetros de las cabezas, los que acusa todo recién nacido…”.

Aquesta mateixa notícia es publicava a llocs tan llunyans com a “El dia”, diari de Madrid, del 25 de març i a “La crònica meridional”, diari d’Almeria, del 28 de març.

En aquest últim s’hi afegia que la informació de la notícia procedia del metge de Mont-roig, Félix Loaiza.

Aquest, és un nom conegut per altres fets de la història de Mont-roig. En el llibre “El Centre Obrer de Mont-roig del Camp (1911-1925)” de Francesc Rom Serra i Martí Rom (Cossetània Edicions, 2003), a la pàg. 31, s’hi diu que Félix Loaiza va viure molts anys a la casa que després seria la seu de “L’Obrera” (abans carrer del Forn  i ara carrer Josep Maria Gran i Cirera núm. 8). “… Aquest era militant del Partit Republicà i un dels puntals més ferms del Centre “El Porvenir democrático”, també conegut per “Casino de Baix” (el dels liberals i republicans)…”.

En el llibre “Guspires (de la història de Mont-roig)” (Edicions Marré / Associació de Veïns Muntanya Roja, 2010) de Francesc Rom Serra i Martí Rom, a la pàg. 36, es comenta que “… al poble sempre hi havia hagut dos metges, un d’ells era el titular i l’altre exercia de particular. El que recordo de més antic era el senyor Fèlix Loaiza Tur, també hi va haver el senyor Sancho. També hi va ser una bona temporada el doctor Francesc Figuerola Gibert, que va ser substituït pel doctor Josep Sagarra Sendra[1]…. Al cap d’un grapat d’anys, i ja molt vellet, aquell doctor Figuerola va tornar al poble amb la seva família….”.

A “La Vanguardia”, del 24 de març, hi trobem més informació sobre aquell part. La descripció del fet és la mateixa però hi afegeix que hi havia la “ilustrada comadrona doña Maria Gravalosa. “Después de algún tiempo de empezado (el parto), hubo de sorprenderle la presencia de dos cabezas acusadas por el tacto: creyó desde luego que se trataba de un caso de gemelos. Fue el médico en su ayuda y ambos pensaron en la misma suerte…”.

Serà el diari “La Dinastia” de Barcelona, del 24 de març, que transcriu una crònica del “Diario de Reus”, qui afegirà que aquest era el tercer fill d’aquella dona. Diu que la llevadora Maria Gravalosa “observó algo de extraordinario que le puso en sobresalto, a cuyo fin dio orden a la familia para que llamaran al médico para auxiliarla, compareciendo el señor Figuerola…”.  

Finalment, podem constatar que el metge que hi va intervenir era el doctor Figuerola. Aquell altre metge, Félix Loaiza, tan sols informà del cas.

Tot encaixa: aquests metges, Fèlix Loaiza i Francesc Figuerola, ja hi són citats dient que eren els únics professionals del poble al 1886, segons Baptista Nogués a “Ressò mont-rogenc” núm. 17, pàg. 1.


[1] Segons “Ressò mont-rogenc” núm. 53, pàg. 8, el doctor Sagarra va arribar al poble el 1912.

.

Top