Ets aquí
Inici > General > Noticiari > EL TEMPORAL “GLÒRIA” ARRASA EL PRINCIPAT

EL TEMPORAL “GLÒRIA” ARRASA EL PRINCIPAT

Miquel Anguera, “Beatet”

27-01-2020

El temporal que hem sofert al Principat els proppassats dies 20, 21, 22 i 23, anomenat “Glòria”, amb fort vent, fred, aigua, gel i neu van fer molt de mal a les nostres comarques. Les que més van rebre, sens dubte, van ser les de les Terres de l’Ebre i les gironines, sense oblidar les del Pirineu, Maresme i molt especialment les del litoral. Per tant, Mont-roig també va rebre de valent.

Al delta de l’Ebre, la llevantada va fer que la mar inundés fins a uns tres quilòmetres cap dins a terra i malmetés més de 3.000 Ha de conreu d’arròs per aigua salada.

Ones de fins a 14 metres van destrossar literalment tot el litoral català. Més de 170.000 infants no van poder anar a classe uns dies. El pitjor han estat els 4 morts i un desaparegut, amb més de 300 persones desallotjades. Es preveuen més de 6 mesos per reparar diversos trams de les vies del tren.. També diversos pobles van quedar amb greus problemes per tenir aigua potable i també carreteres tallades, esllavissades, etc.

Han desapareguts esculleres, espigons, passejos marítims, milers de llars sense llum, baixos inundats, poliesportius impracticables i un llarguíssim etc. La pitjor llevantada del s. XXI i la pitjor que es recorda (dit per la gent més gran).

La llevantada al nostre municipi fou també molt forta, com hem dit, i la pitjor part la van rebre la platja, amb els més de 12 quilòmetres, els càmpings, les cales, etc. I Setmana Santa ja la tenim aquí…

El total de pluja recollit va ser un xic variant, però sempre superant els més de 200 litres per m2 (al casc antic uns 213,5 litres).  L’únic positiu d’aquesta terrible llevantada haurà estat l’aigua de pluja que haurà regat els nostres boscos i serà beneficiós pels aqüífers . Estarem molts mesos a poder veure reparat tot el mal del nostre litoral i de tot el Principat. No ens adonarem i la Setmana Santa i les vacances arribaran i veurem si els danys que ens ha portat la “Glòria” es podran arranjar abans de l’arribada dels turistes.

Més de la meitat dels municipis de Catalunya, uns 500, s’han vist afectats per aquest temporal i, en general, les àrees més castigades han estat: les platges, escoles i l’agricultura.

A Mont-roig, Alcaldia ha publicat un ban prohibint als vehicles i vianants d’anar a les zones castigades pel temporal per evitar accidents (especialment a les cales de Miami, per raons òbvies). Dissortadament, els científics diuen que ens haurem d’acostumar a aquestes malures per culpa del canvi climàtic, tot i que alguns encara ho neguen.

Platja de la Pixerota
Una altra imatge de la platja de la Pixerota
Cala de Miami Platja menjada pel mar
La font d’en Soler rajant
Top