Ets aquí
Inici > General > Noticiari > TROBADA GEGANTERA I GRALLERA A MONT-ROIG PER LA 139A FIRA (XIFRA INCORRECTA)

TROBADA GEGANTERA I GRALLERA A MONT-ROIG PER LA 139A FIRA (XIFRA INCORRECTA)

TROBADA GEGANTERA I GRALLERA A MONT-ROIG PER LA 139A FIRA (XIFRA INCORRECTA)

Miquel Anguera, “Beatet”

17-08-2022

Després de dos anys de pandèmia (tot i que encara no s’ha acabat), Mont-roig va poder celebrar la seva 37a cercavila multitudinària durant la Fira 2022. Novament la Colla Gegantera i Grallera del Barri de Dalt, Pitota i Pitot, van poder organitzar aquesta trobada gegantera que, juntament amb la cursa “Garrofang” organitzat pel C.E. l’Areny, han estat, sens dubte, les dues activitats festives, culturals i lúdiques més participades i boniques de la Fira. Sí, ho he dit bé: sens dubte. Casualment, ambdues han estat organitzades per dues entitats del poble.

Disset foren les colles de gegants i grallers que participaren el diumenge de la Fira (la llista la podeu trobar a l’article de Ressò mont-rogenc de la Trobada Gegantera signada pels Pitots el 14 d’agost), amb un total de 43 gegants i algun capgròs.

Com ja hem dit, en tota la cercavila des del carrer d’Amunt fins al carrer de l’abat Aureli M. Escarré la gentada que es trobava en l’itinerari fou nombrosíssima; només comparable a la de l’any 1980, quan es van celebrar els 800 anys de la Carta de Població de Mont-roig (després de 2 anys de pandèmia, la gent tenia fal·lera gegantera).

L’únic que voldríem comentar és que, qui hagi de programar l’itinerari de la cercavila haurà de tenir en compte, per a futures trobades, que no es pot fer mai la ballada de lluïment i la de germanor de les 17 colles dels  gegants (43 gegants en total) en un lloc com el principi del carrer del Primer d’Octubre, on hi confluïen aparcament de cotxes (finca d’olivers), cotxes mal aparcats, trànsit tallat al carrer de la indústria, òbviament i, sobretot, el soroll i la música de les atraccions de la Fira, a tocar dels gegants i grallers que van dificultar, molt, la bona oïda, per part dels geganters, de la música dels grallers i poder ballar correctament. I no parlem del lliurament de records i parlaments… També direm que algú volia que els gegants passessin  pel carrer Major!!! (sens recordar l’alçada del portal de l’Església o d’Avall). En fi, recomanem que la ballada de lluïment i final es faci, com els altres anys, al començament del carrer de Cambrils, on s’evita clarament, els inconvenients que hem descrit. De savis és rectificar. Veurem…

Ara a esperar els 30 anys de la recuperació del Ball de Coques vuitcentista  de Mont-roig i, sobretot, la Festa Major que sembla ser que ara ja serà la festa més important del poble, segons fonts municipals. També ho veurem.

Addenda

La 1a edició de la Fira de Mont-roig fou l’any 1881, com publicà en Baptista Nogués “Melitino” a Ressò. De 1881 a l’actual 2022 són 141 anys. Si posem 139, vol dir que, encertadament, descomptem els dos anys de covid-19. Aleshores em pregunto, si descomptem els 2 anys de covid, per què no descomptem, també,  els anys de la Guerra Civil???

.

.

Top