Ets aquí
Inici > General > RESUM CENTRE MIRÓ 2017

RESUM CENTRE MIRÓ 2017

Centre Miró

29-01-2018

Des del març de 2005 hem tingut 77.212 visitants. En aquest darrer 2017 han estat 5.720 les persones que ens han visitat (una mitjana d’unes 26 per dia).

Com venim fent des d’un inici, fa ja onze anys, cada mes lliurem als regidors de l’Ajuntament l’informe mensual del Centre Miró: detall de visitants, ingressos i despeses i resum de les activitats o fets relacionats amb el nostre Centre. Al final de cada any, també elaborem un extens dossier amb les informacions més rellevants que lliurem als regidors de l’Ajuntament.

També, com cada any, hem fet noves edicions dels fulletons, tant del Centre Miró com de l’itinerari “3MR: Mirar, Miró, Mont-roig” i de les guies del Centre. Totes aquestes informacions les tenim en sis idiomes: català, castellà, francès, anglès, alemany i rus.

Des ja fa set anys, continuem amb el mateix preu de les entrades: individual 3 €, grups 2,5, jubilats 2, i grups escolars 1,5 (els visitants del municipi no paguen). Això ens dona els recursos econòmics, (més la venda a la botiga: samarretes del propi centre, DVDs dels documentals mironians, o el llibre “Joan Miró i Mont-roig: Pal de ballarí (1911-1929)”…) per a les edicions dels fulletons, el manteniment, les millores de l’exposició permanent, la producció de les exposicions temporals i d’altres activitats.

El Centre Miró forma part del Patronat Mas Miró. El representant és Miquel Anguera, que assisteix regularment a les reunions que es fan.

Ens vàrem adherir a la proposta de celebrar el Dia de l’Associacionisme Cultural (3 i 4 de juny). Proposaven fer unes jornades de portes obertes al voltant d’aquest dia.

Durant el 2017 han aparegut als mitjans de comunicació un total de 6 textos sobre el Centre Miró. Des del març de 2005 fins al desembre de 2017, fan un total de 178 articles, uns 14 per any.

Al web hem continuat publicant-hi les “Notícies” més rellevants relacionades amb les activitats del Centre Miró. En total hi ha publicades 58 notícies des de desembre del 2010.

Durant el 2016 el Centre Miró ha exhibit les següents exposicions: “Barraques de pedra seca BCIN” (del 7 de desembre al 29 de gener). “El cel està  més bonic que mai” d’Ingrid Rodewald; una alemanya que fa estades a Miami (25 de febrer al 31 de març). “Abecedaris”, treballs dels alumnes de l’Institut Antoni Ballester (del 3 al 28 de maig). “Mont-roig, la pedra seca i la candidatura de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO”, fotografies d’Esther Bargalló (del 14 de juny al 30 de juliol).

Dins del cicle d’activitats en família, organitzat des de l’Oficina Tècnica del “Paisatge dels Genis” (URV, Vila-seca), el Centre Miró ha participat en la 2a edició del cicle d’activitats en família “Petits Grans Genis”. Es va fer el diumenge 19 de març.

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha publicat el llibre “Visions” sobre l’exposició “6 x 4, Visions del Patrimoni del Baix Camp”, que es va fer el 2014, d’abril a juny, a la seu dels SSTT de Cultura de la Generalitat a Tarragona (carrer Major 14). Era un recull de fotografies de Pep Escoda sobre elements significatius de les col·leccions de museus i centres d’interpretació del Baix Camp. En aquest llibre, de la pàg. 70 a la 74, tenim el “Sol de Palmes” que hi ha al Centre Miró. Aquest, es va incorporar el 2009. És una recreació del que tenia Joan Miró en els seus tallers de Mont-roig i Palma de Mallorca. El van confeccionar “Palmes Viaplana” de la Vilella Baixa (Priorat). En el llibre, Martí Rom, Angelina Rovira i Irene Oechsle, expliquen la gènesi d’aquest element museístic i la seva relació amb Joan Miró. També tenim la fotografia que va fer Pep Escoda i la seva interpretació a l’arena de la platja.

Des del Centre Miró, Martí Rom ha col·laborat amb un text sobre Miró i Cornudella en el dossier de la candidatura “Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani” per aconseguir ser Patrimoni mundial de la UNESCO. Aquest dossier recull els valors d’aquest territori, així com les intervencions futures per gestionar i preservar el seu paisatge cultural. El “Canal Reus TV” (10 d’octubre) va publicar-ne una notícia i també es va emetre una entrevista amb l’autor on remarcava, a més, la important relació del pintor amb Mont-roig.

El Grup Barracaire de Mont-roig és una secció del Centre Miró. Des del 2004 ha treballat en la recerca, catalogació i difusió del conjunt de barraques de pedra seca que hi ha a Mont-roig. En el moment actual hi ha catalogades 141 barraques en bon estat de conservació.

El 2010, des de Mont-roig, vam impulsar la creació de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT). L’Esther Bargalló n’és la vicepresidenta i Martí Rom el vocal d’enllaç amb les institucions i participa a l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya (OPEI). S’ha participat en les reunions del Cogul (2 de març) i Mas de Barberans (14 de novembre).

El 19 d’abril de 2016, el Diari Oficial de la Generalitat va publicar la concessió de “Bé cultural d’interès nacional” (BCIN), en la categoria de Zona d’Interès Etnològic a cinc barraques de Mont-roig. Són les úniques construccions d’aquesta mena que tenen aquesta qualificació al Principat.

La UNESCO ha acceptat la candidatura al Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de l'”Art de la pedra seca: coneixements i tècniques“. Aquesta és una proposta de diversos països de la conca nord del Mediterrani. El dossier de Catalunya l’ha coordinat Martí Rom, del Grup Barracaire de Mont-roig. La UNESCO  ho decidirà el desembre de 2018.

El dissabte 4 de març, com venim fent regularment, vam restaurar una barraca. En aquest cas fou la número 10 de l’Itinerari de Barraques de Mont-roig, la de les Atzavares. Foren dotze voluntaris dirigits per l’Albert Gavaldà, mestre marger.

Organitzat per Carrutxa (Centre de Recerca i Difusió del Patrimoni Etnològic i la Memòria Històrica) de Reus, de l’1 de març al 18 d’abril es va organitzar al Museu de Reus una exposició de fotografies d’Esther Bargalló sobre una vintena de barraques de pedra seca de Mont-roig, cinc de les quals eren BCIN. També s’hi projectava el documental “Barraques de pedra seca a Mont-roig”, de Martí Rom, amb música de Guillem Anguera. Aquesta exposició en complementava una altra, “Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge de Catalunya”, coordinada per l’Institut Ramon Muntaner i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. A més, es va fer una conferència, el dia 24 de març, a càrrec d’Esther Bargalló i Martí Rom: “Les barraques de pedra seca de Mont-roig del Camp”, i amb una sortida guiada, el diumenge 26,  per visitar les cinc construccions declarades Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

També a Reus, a les Jornades de Cultura i Recerca local (Recercat), en el marc de celebració per ser la capital de la cultura catalana 2017, el 29 i 30 d’abril es va fer una exposició a la plaça d’Evarist Fàbregas (El Pallol) sobre les propostes de treballs en curs dels Centres d’Estudis. El Centre Miró va presentar el projecte de les “Barraques de pedra seca” de Mont-roig.

El 8 de juliol Esther Bargalló i Martí Rom van presentar la ponència “Projecte global d’intervenció sobre les barraques de pedra seca a Mont-roig del Camp”, al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses (Segrià). El marc era un curs, “Els paisatges de pedra seca i els mètodes constructius”, de la Universitat d’Estiu que organitzava la Universitat de Lleida els dos primers caps de setmana de juliol.

El documental “Barraques de pedra seca (a Mont-roig)” de Martí Rom s’ha projectat al Centre d’Interpretació de les Pintures Rupestres del Cogul, organitzat pel Centre d’Estudis de les Garrigues (2 de setembre) i al monestir de Santa Maria de Santa Oliva, organitzat per l’Institut d’Estudis Penedesencs (27 d’octubre). Formava part del programa de la VII Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic que organitza l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI) de la Generalitat de Catalunya.

El Grup Barracaire de Mont-roig va participar, els dies 20 i 22 d’octubre en la “IX Trobada d’Estudis per a la Preservació del Patrimoni de la Pedra Seca als Països Catalans” que es feia en tres municipis de la comarca del Bages: El Pont de Vilomara, Mura i Talamanca. Aquestes “Trobades” es fan cada dos anys a diversos indrets dels Països Catalans.

Des de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI) de la Generalitat, es va demanar a Martí Rom presentar una comunicació a la jornada “Recuperació i gestió de l’Arquitectura tradicional en l’àmbit dels Parcs Naturals” adreçada a directors de parcs naturals i museus etnològics de Catalunya. Es va fer el 16 de novembre al Museu Etnològic del Montseny “la Gabella” d’Arbúcies. La comunicació fou sobre el projecte (2004-2017) de les barraques de Mont-roig. Es remarcava la important ponència  “Construcciones de piedra en seco en la provincia de Tarragona: las barracas de Montroig” feta per Salvador i Maria Lluïsa Vilaseca i presentada al “X Congreso Nacional de Arqueología” de Maó (1967); és el primer treball sobre les barraques d’un municipi concret.

 

El 20 d’octubre es va enregistrar un reportatge sobre les barraques de Mont-roig per al programa Catalunya Directe de 8 TV, que es va emetre el 5 de desembre. Sortien les barraques del Jaume de la Cota, la dels Comuns del Pellicer i la de les Atzavares. El periodista Marc Andreu va entrevistar l’Esther Bargalló, el Miquel Anguera i el Vicenç Toda.

En el web (www.pedrasecamont-roig.com) hem continuat amb la publicació de “Notícies”. A hores d’ara n’hi ha 58.

Des del 2005 hi ha hagut 37 notícies publicades a la premsa sobre les barraques de pedra seca de Mont-roig.

20180202 Resum Centre Miró 2017

Top