Ets aquí
Inici > General > Miró i Mont-roig > RESUM CENTRE MIRÓ 2014

RESUM CENTRE MIRÓ 2014

Miquel Anguera / Martí Rom

31-07-2016

Properament el Centre Miró comptarà amb un nou dibuix del genial artista. Joan Miró va dedicar a la mont-rogenca Glòria Bargalló i Martori (un ja llunyà 28 d’abril de 1979), un autògraf seu, acompanyat per un dibuix i una dedicatòria personal que servia per encetar un llibre d’autògrafs que li havia estat regalat. Casualment, el 28 d’abril fou la vigília del gran homenatge que, organitzat per l’Associació de Veïns Muntanya Roja, Mont-roig va retre al seu fill adoptiu més conegut arreu. Com molts recordaran, a més de declarar Joan Miró fill adoptiu del poble, també se li lliurà la medalla d’or de la vila (l’única fins ara) i se li dedicà la plaça que avui dia duu el seu nom i que fins aleshores s’havia anomenat del Generalísimo.

El pare de la Glòria, Josep M. Bargalló i Escoda (q.e.p.r.) era amic personal i de la mateixa quinta que el gendre de Joan Miró, el mont-rogenc Teodor Puñet, i aquell esmentat 28 d’abril els pares de la Glòria havien estat convidats al mas Miró a sopar i en aquell context Joan Miró va fer l’esmentat autògraf que la Glòria ha guardat tots aquests anys i que ara ha volgut compartir amb tots els socis del Centre Miró i els seus visitants. Moltes gràcies Glòria!

Besavi de la Glòria Bargalló i Martori era Manuel Bargalló Bargalló, un fuster de Mont-roig que va tenir relació amb Joan Miró, amb les seves primeres escultures.

En una carta a Sebastià Gasch (Mont-roig, 19 d’octubre de 1930), del llibre “Epistolari Català de Joan Miró (1911-1945)” (Editorial Barcino / Fundació Miró, 2009), Joan Miró escrivia: “Treballo de ferm i es una llàstima que no em serà possible ensenyar-los-hi aquestes escultures ben acabades i muntades…”.

Joan Miró enceta una nova vessant artística, fins aleshores havia fet dibuixos i quadres, ara s’inicia en el món de l’escultura. Seran les anomenades “Constructions”, que farà el 1930 i 1931. El material bàsic per treballar seran alguns objectes trobats arreu: nines desgavellades, trossos de ferro, arrels trobades a la platja de la Pixerota… També li caldran alguns trossos de fusta convenientment definits, exactament fixats. Aleshores els encarrega a Manuel Bargalló Bargalló, també conegut com a “Manuel Guiot”. Tenia el taller al carrer de La Coma (actualment, de la Mare de Déu de la Roca núm. 14).

En el fons documental de la Fundació Miró de Barcelona s’hi troba documentació de la col·laboració del fuster de Mont-roig amb Miró. Devia ser el primer artesà que ho feia; després la llista seria llarga. Miró li enviava fulls amb el dibuixos detallats i les mides concretes dels trossos de fusta que necessitava. També s’hi guarda una nota que el “Manuel Guiot” li va enviar acompanyant alguna d’aquelles comandes (en el català prenormatiu d’aquella època): “Senyor Joan: com veurá, aqui li envio tot això enumerat, y los tornillos necesaris per col·locar al tablero y tot, y unas puntas per si li semblés a vostè que no queden prou fort ab los tornillos sols. No li envio cap eina per que ya se que ni ya aquí baix. De vostè afectuosament. Manel”. (FJM 835b).

20150220 Resum Centre Miró 2014

Comments are closed.

Top