Ets aquí
Inici > General > Història > RACÓ HISTÒRIC MONTIS RUBEI: ELS REIS D’ORIENT VAN ARRIBAR A MONT-ROIG, PER PRIMER COP, L’ANY 1932

RACÓ HISTÒRIC MONTIS RUBEI: ELS REIS D’ORIENT VAN ARRIBAR A MONT-ROIG, PER PRIMER COP, L’ANY 1932

Miquel Anguera, “Beatet”

03-01-2022

“Els Reis d’Orient van arribar a Mont-roig[1], per primer cop, l’any 1932. Els van anar a esperar al Primer Pont (barranc de l’Horta, també conegut com del Rentador), amb fanalets. El vicari era mossèn Xavier Cochs (entenem que en fou el promotor, tot i que les entrevistades no ho diuen explícitament)[2]. Van arribar a cavall, ruquets… i capses de fusta buides de l’estanc. Abans de l’esmentada data, els nens trobaven els regals sense veure els Reis. Les entrevistades expliquen que en aquella primera arribada dels Reis a Mont-roig, la gent cantava:

                   “Els tres Reis d’Orient,

                    porten coses, porten coses,

                    els tres Reis d’Orient,

                    porten coses per la gent”.

Després anaven a la Sala Parroquial, a ca la Coloma[3].


[1] Aquesta notícia sobre els Reis d’Orient, l’hem extreta d’una entrevista enregistrada pel reusenc Biel Ferré i Puig, el 30-03-1988, en un treball de recerca etno-musicològica fet a les mont-rogenques Maria Brú i Borràs i Magdalena Serra i Vernet (mare i tieta meves, respectivament).

[2] El rector de Mont-roig, aleshores, era Mn. Gaietà Ivern i Orpinell (1931-1948), segons escriu Baptista Nogués i Grifoll en el seu llibre “Notícies històriques de Mont-roig del Camp”, publicat per “Ganzell” el 2017.

[3] Segons Ferran Jové i Hortoneda en el seu llibre “Estudi Onomàstic de la vila i terme de Mont-roig del Camp”, any 1999, pàg. 211, ca la Coloma es trobava “Al carrer del Bisbe Macià, a la banda de dalt, cap a la vora on s’inicia el carrer del Forn (actualment Josep M. Gran). També l’hem sentit alguna vegada, darrerament, per cal ‘José’ ”.

.

.

Top