Ets aquí
Inici > General > Història > PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DEL BAPTISTA NOGUÉS I GRIFOLL, “MELITINO”, SOBRE HISTÒRIA DE MONT-ROIG

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DEL BAPTISTA NOGUÉS I GRIFOLL, “MELITINO”, SOBRE HISTÒRIA DE MONT-ROIG

Miquel Anguera, “Beatet”

16-11-2017

El diumenge 12 de novembre, a les 6 de la tarda, tingué lloc a la Casa de Cultura la presentació del llibre sobre temes històrics de Mont-roig del mont-rogenc Baptista Nogués i Grifoll, “Melitino”, traspassat el 1992. L’autor havia nascut l’any 1910.

Unes 130 persones van omplir la sala de plens (per cert, sala denominada “Baptista Nogués”) per l’acte de presentació del llibre i que fou presidit per l’alcalde Fran Morancho i la regidora de Cultura Núria Esquius.

Van parlar l’esmentada regidora i el Sr. Alcalde, així com també un membre de la família, Josep Grifoll,  (nebot del recordat Baptista) i l’editor del llibre Eduard Boada.

El parlament més llarg fou el de l’editor del llibre, que explicà detalls de diversos escrits i llibres sobre història de Mont-roig. Va esmentar, especialment, el llibre sobre història de Mont-roig d’en Francesc Riba i Mestre, el d’onomàstica d’en Ferran Jové i Hortoneda, dos llibres més dels germans Glòria i Josep Maria Savall Solé, també esmentà en Joan Ivern i la nostra revista Ressò mont-rogenc, on Baptista havia escrit nombrosos articles d’història. També va agrair a les persones que han fet possible la publicació d’aquest llibre d’en Baptista Nogués amb el nom de “Notícies històriques de Mont-roig del Camp”. Un altre llibre que neix sota el paraigua de Quaderns de la Pixerota de l’editorial Ganzell que va ser fundat fa pocs anys per l’Eduard Boada i que ja ha publicat un bon nombre de títols.

Després dels parlaments, l’Aula de Música que també porta el nom del Baptista, va cantar una curta cançó, com també la Coral Sant Miquel que va oferir una curta peça del també músic mont-rogenc (trilogies marianes, a tres veus). No podem oblidar que en Baptista fou un gran músic, pianista i compositor.

L’acte de presentació del llibre fou molt emotiu i feia temps que s’estava esperant. Un llibre que aporta moltes noves notícies històriques sobre la nostra Vila i que tots vam poder celebrar degudament. Un petit refrigeri ofert per l’Ajuntament va cloure aquesta presentació. Diverses persones van trobar a faltar no poder comprar el llibre el mateix dia de la seva presentació.

Nota.- Fa uns quants anys, vaig proposar al bon amic Jaume Grifoll i Boronat (nebot del Baptista Nogués) de publicar el llibre que avui, sortosament, ha vist la llum. El Jaume va declinar l’oferiment, dolgut  amb alguns polítics d’aleshores i em digué que ja es publicaria més tard…  Feliçment, avui ho estem celebrant.

20171116 Llibre Baptista Nogués

Top