Ets aquí
Inici > General > Història > RACÓ HISTÒRIC: MÉS DE 200 ANYS DEL BALL DE COQUES DE MONT-ROIG

RACÓ HISTÒRIC: MÉS DE 200 ANYS DEL BALL DE COQUES DE MONT-ROIG

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Miquel Anguera, “Beatet”

25-10-2016

Com a mínim, podem dir que el nostre estimat Ball de Coques de Mont-roig fou documentat ara fa 200 anys. El Diari de Reus va publicar que, el 8 de setembre de 1816, durant la festa del trasllat de la Mare de Déu de la Roca al seu santuari es van ballar: “el Ball de coques, la moixiganga, el Ball de bastonets, cercolets, rondó de Moros i Cristians, Ball de gitanes, Ball de dames, Vells, Ball de valencianes i el Ball de diables amb carretilles a desdir”. El folklorista reusenc Josep Bargalló i Badia (artífex de la recuperació del Ball de Coques de Mont-roig), ens explicà el 1991 que tots aquests balls vuitcentistes daten, aproximadament, de principis del segle XVIII. Ell és l’autor d’una sèrie de llibres sobre aquesta temàtica, editats per la Diputació de Tarragona. En el nostre cas, el llibre és: “Balls i danses de les comarques de Tarragona”, volum 4, Baix Camp, any 1999.

El Josep, gran activista cultural i director d’esbarts dansaires durant molt de temps, es dedicà durant més de 14 anys a visitar els pobles de les nostres comarques a la recerca i recuperació de cançons i danses amb el testimoni i l’ajut dels nostres avis i avantpassats. Posteriorment ho publicà en sengles llibres d’un extraordinari valor cultural i històric, amb tota mena d’explicacions, comentaris, coreografia, partitures musicals, etc. A Mont-roig, fou el febrer de 1987 quan, a l’antiga Casa de la Vila (actual Casa de Cultura Agustí Sardà) feu el recull necessari per recuperar el nostrat Ball de Coques. Els assistents a la reunió foren: Baptista Nogués i Grifoll, Josepa Compte i Aragonès, Magdalena Serra i Vernet, Glòria Compte i Rom, Francesc Parés i Boronat, Montserrat Carreras i Linares, Rosa Parés i Boronat (tots ells fills de Mont-roig i ja traspassats) i la regidora de Cultura.

També recordo que, a mitjans dels anys seixanta, va venir a Mont-roig una llarga temporada a ensenyar al jovent d’aleshores diverses danses tradicionals i populars de la nostra terra. Fa pocs mesos el Josep Bargalló traspassà, però el seu llegat cultural i el seu mestratge perdurarà en la nostra memòria i en les nostres hemeroteques.

En la recuperació del Ball de coques de Mont-roig, el Josep Bargalló va poder comptar amb l’inestimable ajut de la Josepa Compte i Aragonès, Pepeta Batu i el Baptista Nogués i Grifoll, Melitino (sense ells dos també hagués estat impossible la recuperació del nostrat ball). La Pepeta perquè va poder recordar com es ballava el Ball de Coques, d’abans de la Guerra Civil i el Baptista perquè servava la partitura per a piano i, a més, va poder explicar al folklorista reusenc la història del nostre ball.

Poc després, el Baptista Nogués em donà dita partitura i l’Associació de Veïns Muntanya Roja vam encarregar al músic de Bràfim, Joan Andreu Garriga, que ens harmonitzés el nostre Ball de coques per a cobla.

Després de molts assajos i diversos mesos de preparació, el 8 de setembre de 1992, la nostra estimada Ermita fou testimoni de la recuperació del nostre Ball de Coques, efemèride de la qual el proper 2017 en podrem celebrar el 25è aniversari i, com ja hem dit, enguany commemorem el dos-centè aniversari de la seva primera documentació. Per molts anys Mont-roig !

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Ballant el Ball de Coques durant la festa de la M. de Déu de la Roca (2012)
Ballant el Ball de Coques durant la festa de la M. de Déu de la Roca (2012)

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Ballant el Ball de Coques durant la festa de la M. de Déu de la Roca (2013)
Ballant el Ball de Coques durant la festa de la M. de Déu de la Roca (2013)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

icona-pdf

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Top