Ets aquí
Inici > General > Noticiari > MARTÍ ROM PRESENTA EL SEU DARRER LLIBRE: MONT-ROIG EN EL SEGLE XIX. UN TEMPS CONVULS

MARTÍ ROM PRESENTA EL SEU DARRER LLIBRE: MONT-ROIG EN EL SEGLE XIX. UN TEMPS CONVULS

Redacció

07-03-2022

El passat divendres a la tarda, en Martí Rom, de cal Panadero, va presentar a la biblioteca Joan Miró de casa nostra, el seu darrer treball: “Mont-roig en el segle XIX. Un temps convuls”, davant de vora una quarantena de persones, entre els quals vam poder saludar les regidores/rs Irene Aragonès, Cisco Chamizo i Manel Vilajosana.

Després de molts mesos de treball, recopilant dades, censos, consultes a diferents arxius de les nostres comarques, l’altre dia ja va poder presentar aquesta ingent obra sobre la nostra Vila a l’entorn de la munió de guerres que el Principat va sofrir durant el segle XIX i de retruc, també, en diversos pobles de les nostres comarques. Tot això en 500 pàgines d’un llibre atapeït d’història, anècdotes i un context polític convuls com fou el segle XIX.

Va començar l’acte de presentació el Josep Pons, responsable de la biblioteca municipal que va donar la benvinguda a les persones assistents i les gràcies a l’autor del llibre per haver escollit la biblioteca Joan Miró com a lloc de presentació.

En Miquel Anguera, president de l’AVMR (Associació de Veïns Muntanya Roja) que és l’editora de “Ressò mont-rogenc”, prengué la paraula per recordar els 48 anys de treball cultural i històric de l’AVMR, essent l’associació cultural més antiga del poble (i encara activa) i els més de 40 anys de l’esmentada revista, veritable cronista de la nostra Vila en aquests darrers vuit lustres.

L’Alfred Arola, l’editor del llibre que es presentava, prengué la paraula per llegir un tros de la contraportada que diu que la història d’un poble és com un arbre… i remarcà la gran feina que ha fet i fa en Martí Rom, així com l’AVMR i la seva Editorial.

Va cloure l’acte, l’autor del llibre que agraí la presència d’amics i convilatans a l’acte de presentació del seu darrer treball explicant una anècdota que demostrava clarament el temps convuls que fou el segle XIX a casa nostra. Explicà les seves fonts de consulta, com el “Boletín oficial de la provincia de Tarragona” de la Diputació i que Mont-roig fou, clarament, un feu carlí.

En fi, un treball immens el d’aquest llibre, així com tots els altres cinc que en Martí Rom ha escrit sobre Mont-roig i que pensem, molt objectivament, que el nostre poble mai li agrairà prou la gran feina que ha fet, al llarg de la seva vida, mostrant part de la seva història i que servirà per als presents, futurs historiadors o simplement simpatitzants o persones que volen conèixer les seves arrels, com tots nosaltres.

.

.

Top