Ets aquí
Inici > General > Noticiari > ENCESA DE LLUMS GROGUES PER L’ENDOMETRIOSI: DILLUNS 14 DE MARÇ

ENCESA DE LLUMS GROGUES PER L’ENDOMETRIOSI: DILLUNS 14 DE MARÇ

Redacció

07-03-2022

L’endometriosi és una malaltia que afecta 1 de cada 10 dones: més de 180 milions en tot el món. Tot i així, per a molta gent és encara un mal desconegut.

S’ha triat el mes de març per a la visualització de l’endometriosi a nivell mundial. I la representarà el color groc. És per aquest motiu que les tres associacions d’afectades més importants que existeixen a Catalunya, ADAEC (Associació d’Afectades per la Endometriosis Crònica), delegació Catalunya, Endo&Cat i Moviendo) estan promovent una ENCESA DE LLUMS GROGUES el dia 14 de març a les 19 h. a tot el territori amb la finalitat de donar a conèixer  aquesta malaltia. A Mont-roig, l’Ajuntament ha escollit la façana de la Casa de Cultura per projectar-hi dites llums grogues.

La iniciativa es difondrà a través de les xarxes amb els “hashtags” de les associacions (#ADAEC, #Endo&Cat i #MoviEndo), amb el de la malaltia (#Endometriosis) i amb el mundial (#MarchIntoYellow2022).

Què és l’endometriosi?

L’endometriosi és una malaltia crònica que es caracteritza pel creixement anormal d’endometri fora de l’úter; generalment dins l’abdomen (ovaris, trompes de Fal·lopi, intestí, bufeta, peritoneu, etc.) i excepcionalment fora (pulmons, ossos, cervell, etc.). Quan creix dins la paret muscular de l’úter, s’anomena “adenomiosi”.

El símptoma principal és el dolor, que pot variar des de lleu a totalment incapacitant; en aquest darrer cas, alterant moltíssim l’activitat quotidiana i la qualitat de vida de les afectades. La seva simptomatologia, a més, pot incloure menstruacions doloroses i molt abundants, dolor abdominal quan no hi ha la menstruació, dolor durant i després de les relacions sexuals, infertilitat, esterilitat, trastorns digestius i intestinals, dolor durant la micció i trastorns urinaris, cansament, astènia, fatiga, ansietat i depressió.

L’endometriosi no té cura i els tractaments que existeixen són pal·liatius, incloent-hi teràpies hormonals i, en casos més greus, cirurgia. Aquesta malaltia afecta 1 de cada 10 dones al món, havent-hi més de 190 milions que la pateixen (Organització Mundial de la Salut, 2021).

Malgrat la gran quantitat d’afectades, és una malaltia pràcticament desconeguda per la societat i fins i tot per la comunitat mèdica. Aquesta invisibilitat es fa patent en comparar les dades d’incidència de diferents malalties: el càncer de mama, que és el tipus de càncer més comú, afecta 2,2 milions de dones al món; i la SIDA, per fer una comparació amb una malaltia no lligada al sexe, afecta 38 milions de persones al món (Organització Mundial de la Salut, 2021). La societat coneix i sap què és el càncer de mama, però mai ha sentit a parlar de l’endometriosi, que és quasi 100 vegades més. Dins la comunitat mèdica passa el mateix, provocant que el diagnòstic s’allargui fins a 9 anys de mitjana.

.

Top