Ets aquí
Inici > General > Noticiari > L’ANNA VERNET I L’IRENEU GARCIA, PUBILLA I HEREU 2024

L’ANNA VERNET I L’IRENEU GARCIA, PUBILLA I HEREU 2024

Miquel Anguera, “Beatet”

27-05-2024

El proppassat dissabte 18 de maig foren proclamats pubilla i hereu de Mont-roig 2024 els joves Anna Vernet i Aragonès i l’Ireneu Garcia i Nolla en una festa que es va celebrar al poliesportiu municipal i que, actualment, es fa per sorteig i no pas per votació com fa poc temps encara es feia. Un canvi que la gent veu bé i una festa que agrada molt a la gent. Ja fa 65 anys!!

Des del 1961 que dita festa de les pubilles es celebra i s’emmarca en la celebració que es feia de Sant Isidre, patró dels pagesos; una festa imposada pels Borbons (perquè dels catalans, el patró és Sant Galderic). A Mont-roig es va festejar (la festa de la pagesia) fins al tancament de la Cooperativa Agrícola (lo Sindicat), el 2013.

Des d’aleshores, i actualment, la celebració ha pres el nom de Pubillatge i així continua nomenant-se. Tal com hem dit l’Anna i l’Ireneu foren escollits el passat dissabte 18 de maig i substituïren la Maria del Mar i el Biel que foren la Pubilla i l’Hereu del passat 2023. Hem penjat l’escrit de comiat d’ambdós perquè l’hem trobat molt encertat, ben escrit i amb molta personalitat. L’Informe Pisa hagués pujat de nivell amb escrits com els de la Maria del Mar i el Biel…

Bé, doncs, la festa que ja havia començat el dissabte 18 de maig va tenir continuïtat el diumenge dia 19, amb la concentració d’autoritats, pubilles, hereus, familiars, amics, gent del poble, els gegants Miquel i Roca i els Grallers de Mont-roig, per fer una cercavila des de la Casa de Cultura fins al parc Maria Martori, on tingué lloc la recepció a les pubilles i hereus, ballada de sardanes de la Rotllana Mont-rogenca i una molt curta ballada dels gegants. També en destacarem els protocol·laris discursos de les autoritats, lliurament de rams de flors, somriures, fotos i, com ja hem dit, la lectura dels comiats de la Maria del Mar i del Biel que molt van agradar.

Enguany, a més, vam tenir el plaer de poder comptar amb la presència de diverses delegacions del pubillatge d’Escaldes-Engordany (Andorra), Tarragona i Cambrils, a més dels representants del Foment de les Tradicions Catalanes, que van posar la nota simpàtica en poder compartir la nostra festa de les Pubilles i Hereus (Sant Isidre d’abans) amb d’altres delegacions convidades (és el primer cop que es fa i força que agradà).

També direm que la pubilla 2023, la Maria del Mar Borràs, continuarà estant en aquest món del pubillatge perquè, després de diverses proves, fou elegida Pubilla Intercomarcal del Camp de Tarragona 2024 i continuarà duent el nom de Mont-roig, arreu on vagi.

Després d’aquest acte protocol·lari, la Rotllana Mont-rogenca, amb espardenyes blanques, pantalons foscos i camises blanques (realment feien goig, aquelles més de 40 sardanistes) ens va oferir una curta ballada de sardanes. Llàstima que la música era en “llauna”!

Prèviament els gegants Miquel i Roca, del Barri dels 6 Carrers, amb la música dels Grallers de Mont-roig van tocar un parell de cançons, no més, perquè sota l’ombra dels pins, allà al fons, va començar l’aperitiu popular i el protocol deixà sols les sardanistes de la Rotllana Mont-rogenca i els gegants i grallers. Mentre elles ballaven, soles, les autoritats i la gent gaudia d’un bon vermut. Acabades les sardanes, les pobres balladores, geganters i grallers, es van trobar que, per a ells, no hi havia ni aigua, tot i que se’ls havia guardat un xic d’aperitiu per a ells. Què va passar? Doncs: suspès al protocol o a qui sigui. A la plaça de l’Església, quan s’hi feia la festa de les pubilles això no passava! Els canvis, no sempre són per a millorar.

En fi, una festa molt bonica, malgrat tot, i que si es pot millorar (que no vol dir gastar més), doncs, endavant!!

.

Miquel i Roca esperant les pubilles, hereus i autoritats

.

.

.

.

Top