Ets aquí
Inici > General > Pedra seca > LA PEDRA SECA: CANDIDATURA DE LA UNESCO

LA PEDRA SECA: CANDIDATURA DE LA UNESCO

Grup Barracaire de Mont-roig

24-10-2017

La UNESCO acaba d’acceptar la candidatura de la pedra seca al Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. El passat 12 d’octubre, la Generalitat va rebre una carta de la ”Intangible Cultural Heritage Section” d’aquesta entitat en la qual se li notificava que la candidatura havia estat acceptada i que seria avaluada en la sessió anual del novembre / desembre del 2018.

El 13 d’abril de 2016 es va publicar al web del Departament de Cultura de la Generalitat que, aquesta, “participa en la candidatura internacional de l’arquitectura de Pedra en sec Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat”. S’havia rebut una proposta de Grècia i Xipre, a la qual s’hi han anat afegint diversos països de la conca nord del Mediterrani: Croàcia, Eslovènia, França, Itàlia, Suissa i Espanya. Finalment, el nom oficial de la candidatura és: l'”Art de la pedra seca: coneixements i tècniques“.

Aleshores, des de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, es va demanar al Grup Barracaire de Mont-roig de coordinar la redacció del dossier català. Aquest es va consensuar en el si de l’Associació per la pedra seca i l’arquitectura tradicional, de la qual l’Esther Bargalló n’és la vicepresidenta i Martí Rom el vocal de relacions institucionals. El dossier es composava d’un compendi de textos sobre la tècnica de la pedra seca a Catalunya, més unes cartes de suport d’entitats i institucions catalanes (unes cinquanta).

Pel Grup Barracaire de Mont-roig aquest ha estat un treball de continuació del desenvolupat per aconseguir que cinc barraques de Mont-roig fossin declarades “Bé cultural d’interès nacional” (BCIN), en la categoria de Zona d’Interès Etnològic. Això es va fer oficial el 19 d’abril de 2016 al Diari Oficial de la Generalitat. Cal remarcar que aquestes barraques són les úniques construccions d’aquesta mena que tenen aquesta qualificació al Principat.

Aquest BCIN concloïa el treball iniciat el 2004 amb la recerca i catalogació de les barraques de Mont-roig. L’Ajuntament va aprovar el 28 de maig del 2008 que fossin “Bé Cultural d’Interès Local” (BCIL). El setembre de 2013 es va presentar la sol·licitud de BCIN a la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat. Durant el 2014 i part del 2015 es va confeccionar el dossier corresponent, basat en la Llei 9 del Patrimoni Cultural Català, de 30 de setembre de 1993. L’acceptació de la proposta es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat el divendres 21 de novembre de 2014.

Si tot va com s’espera, a finals del proper any 2018 la pedra seca serà patrimoni de la UNESCO. A Catalunya, les úniques barraques BCIN seran les de Mont-roig. N’hi haurà per estar contents i orgullosos, no?

20171024 Pedra seca UNESCO

Top