Ets aquí
Inici > General > Noticiari > LA GENERALITAT INCOA L’EXPEDIENT PER DECLARAR L’ERMITA DE LA M.D. DE LA ROCA BÉ CULTURAL D’INTERÉS NACIONAL (BCIN)

LA GENERALITAT INCOA L’EXPEDIENT PER DECLARAR L’ERMITA DE LA M.D. DE LA ROCA BÉ CULTURAL D’INTERÉS NACIONAL (BCIN)

Miquel Anguera, “Beatet”

14-12-2021

El passat dia 7 de desembre, la Generalitat de Catalunya (Direcció General del Patrimoni del Departament de Cultura), publicava al DOGC que s’incoava l’expedient per, després dels pertinents terminis i tràmits, la nostra Ermita de la Mare de Déu de la Roca pugui ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la seva modalitat de Monument Històric. A l’ensems, també l’entorn del santuari comptarà amb la màxima protecció com el conjunt d’edificis de l’Ermita, cosa que no passa pas ara mateix i caldrà esperar a l’aprovació definitiva de l’expedient de declarar-la com a BCIN.

No cal dir que això és un gran motiu de satisfacció per a tots els mont-rogencs. El que molta gent potser no sap, o no recorda, és que la iniciativa que la nostra ermita sigui declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, va sorgir d’un matrimoni mont-rogenc: la Marta Antuñano (historiadora de l’art) i el Josep Ma Boronat i Pujals (arquitecte). També recordarem, la carta que el Josep Ma va publicar a Ressò mont-rogenc el 15 de desembre de 2017 que deia així:

L’ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE LA ROCA SERÀ BÉ CULTURAL D’INTERÉS NACIONAL (PUBLICAT EL 15-12-2017)

Mont-roig té una bona notícia per al seu patrimoni cultural: per iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ermita de la Mare de Déu de la Roca serà declarada  Bé Cultural d’interès Nacional (BCIN- Monument històric). D’aquesta manera comptarà amb la màxima protecció a nivell nacional, cosa que ens permetrà preservar aquest singular monument tal i com es mereix.

Cal recordar que ara mateix el municipi ja compta amb altres BCIN: la Fortalesa i botiga de blat de Miramar, el Mas Miró i les Barraques de pedra seca. 

Un any enrere, la Marta Antuñano i jo mateix vàrem tenir una reunió amb el Servei de Patrimoni Arquitectònic del departament de Cultura de la Generalitat,  per informar-nos sobre el procediment necessari per plantejar la catalogació de l’Ermita i el seu entorn, ja que ens preocupava la poca protecció amb què comptava el monument tot i l’excepcionalitat del mateix. Tot va anar rodat;  després de mostrar  la documentació i imatges que disposàvem, els tècnics del Servei van valorar l’excepcionalitat  històrica, arquitectònica i paisatgística de l’Ermita, i ells mateixos varen elaborar un informe per tal de veure la idoneïtat d’engegar el procediment de la seva catalogació.

Actualment el procediment de catalogació ja s’ha iniciat i un equip tècnic està treballant en l’elaboració de l’expedient de declaració. Així doncs, un cop es superin tots els tràmits restants que requereix el procediment, la nostra Ermita, tant estimada per tots el mont-rogencs i mont-rogenques, tindrà la protecció i el reconeixement que es mereix.

Josep Maria Boronat i Pujals, arquitecte

Després de llegir la carta publicada el 15-12-2017, queda molt clar que foren la Marta i el Josep Ma els que van anar a la Direcció General de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya, amb la petició que l’Ermita fos declarada BCIN que és quan un monument obté la màxima protecció nacional de Catalunya. Quan el nostre santuari obtingui la catalogació de BCIN, ja és la Generalitat qui ha d’atorgar els permisos si hi hagués algun canvi, obres, pintures, etc. Malauradament la pandèmia de Covid-19 va aturat els treballs de catalogació i els va endarrerir, però l’important és que des del proppassat dia 7 ja s’han començat oficialment i dintre d’uns mesos ja podrem tenir la nostra estimada Ermita completament blindada i protegida. Una gran notícia per al nostre poble!!

Gràcies, Josep Maria i Marta!!

L’ Ermita de la Mare de Déu de la Roca
Top