Ets aquí
Inici > General > Noticiari > LA GENERALITAT DE CATALUNYA DECLARA L’ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE LA ROCA BÉ CULTURAL D’INTERÉS NACIONAL (BCIN)

LA GENERALITAT DE CATALUNYA DECLARA L’ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE LA ROCA BÉ CULTURAL D’INTERÉS NACIONAL (BCIN)

Miquel Anguera, “Beatet”

27-05-2022

El passat 14 de desembre de 2021, publicàvem al web de Ressò mont-rogenc, que el DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya) havia anunciat una setmana abans (07-12-2021), que incoava expedient per catalogar la nostra Ermita com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en l’apartat de Monument Històric.

Ho dèiem amb una gran satisfacció perquè hom sabia que, des que l’Ermita fos declarada BCIN, uns mesos més tard, assoliria la màxima protecció així com també els edificis del santuari i el seu entorn: la capella, Sant Ramon, l’hostatgeria i un llarg etcètera… I això vol dir que els permisos per a algunes modificacions, pintures i canvis que s’haguessin de dur a terme en un futur, sempre necessitaran el permís previ del Servei de Patrimoni Arquitectònic del Departament  de Cultura de la Generalitat. Això talla d’arrel la possibilitat de possibles projectes, petits o faraònics, que algú o alguns somniessin o volguessin per a la nostra estimada Ermita. Voldria recordar que la seu de la nostra Patrona ja està documentat l’any 1230 (temps de Jaume I el Conqueridor, quasi res!!).

I això, m’agradaria tornar-ho a repetir que ha estat gràcies al matrimoni mont-rogenc de la Marta (història de l’Art) i el Josep Maria (arquitecte) que, el 15 de desembre de 2017, ja advertia a Ressò mont-rogenc, de la poca protecció del nostre emblemàtic i estimat turó. I fins avui, quan la Generalitat ha declarat oficialment l’Ermita de la Mare de Déu de la Roca Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), exactament el passat 17 de maig.

La pandèmia de la Covid-19 ens ha ajornat un parell d’anys aquesta feliç notícia que garanteix als nostres fills, nets i descendents un indret segur, protegit i amb més futur que el que havíem tingut fins ara. L’entorn del santuari ja era un espai declarat d’interès natural.

Ara, doncs, el nostre municipi de Mont-roig té 4 monuments amb la catalogació de BCIN: La Fortalesa i botiga de blat de Miramar, el Mas Miró, cinc Barraques de Pedra Seca i ara la nostra estimada Ermita.

Gràcies Marta i Josep Maria, amb un Visca Mont-roig i la nostra Patrona!!

L’ ermita de la mare de Déu de la Roca i la capella de Sant Ramon
Top