Ets aquí
Inici > General > Noticiari > GUILLEM ANGUERA A OLOT + TXEK : MÚSICA AMB PEDRES EN UN ACTE SOBRE LA PEDRA SECA

GUILLEM ANGUERA A OLOT + TXEK : MÚSICA AMB PEDRES EN UN ACTE SOBRE LA PEDRA SECA

Redacció

30-05-2022

El dissabte 28 de maig s’ha fet la presentació de l’Associació del Gremi de Margers de Catalunya (AGMC) a L’Espai Cràter d’Olot i al Parc de Pedra Tosca a Les Presses. Per primer cop a Catalunya es crea una associació de margers professionals. El promotor ha estat Roger Solé, que porta més de vint-i-cinc anys en aquest ofici i té reconeguda la seva vàlua pel títol oficial que es lliura a França. Cal fer un molt exigent examen regit per l’associació “Artisans Batisseurs en Pierre Sèche” (ABPS), a Cévennes (França). Aquest títol està reconegut pel govern francès.

Un dels tres catalans que també ha aprovat aquest curs és l’Albert Gavaldà que des del 2006 col·labora amb l’Associació de Veïns Muntanya Roja i el Grup Barracaire de Mont-roig en la restauració de les barraques del nostre terme. Durant aquests anys s’han restaurat 12 barraques de pedra seca, un tram d’una carrerada (camí ramader), el 2014, i el 2022, una cisterna o aljub.

L’acte va comptar amb la participació musical de Guillem Anguera + TXEK. Un acordió diatònic i una txalaparta de pedra. Fan música amb pedres. El 2006 varen fer la banda sonora del documental  “Barraques de pedra seca (a Mont-roig del Camp) de Martí Rom. Després han intervingut en varis esdeveniments sobre la Pedra Seca: “IV Trobada” de Sitges (20 d’octubre de 2007), Acte d’homenatge a la Pedra Seca com a conseqüència de la declaració, el 2018, de “l’Art de la pedra seca” Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO (Manresa, 6 de juny de 2019) i “XI Trobada Pedra Seca” a Móra d’Ebre (6 de novembre de 2019). Ja els tenen aparaulats per intervenir a la “XII Trobada Pedra Seca” a Cadaqués a l’octubre de 2023.

.

.

Top