Ets aquí
Inici > General > Noticiari > HOMENATGE AL MESTRE MONT-ROGENC ANTONI BENAIGES NOGUÉ

HOMENATGE AL MESTRE MONT-ROGENC ANTONI BENAIGES NOGUÉ

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Redacció

11-07-2016

El dissabte 23 de juliol a dos quarts de vuit de la tarda, a la platja de la Pixerota, es farà un homenatge a l’Antoni Benaiges Nogués, el mestre mont-rogenc que el 1936 va prometre portar a veure el mar als seus alumnes de l’escola de Bañuelos de Bureba (Burgos). Aquella promesa d’anar a Mont-roig, a la seva pobla, es va veure truncada pel “Glorioso Alzamiento Nacional”. Els falangistes de Briviesca el van matar el 25 de juliol de 1936.

Ara fa vuitanta anys de la seva mort, de la promesa de portar-los a veure el mar.

Ressò mont-rogenc” fou qui primer va publicar la història d’aquest mestre mont-rogenc. Martí Rom, amb la valuosa col·laboració de la família del mestre, va escriure el text: “Antoni Benaiges Nogués. Un mestre mont-rogenc assassinat el 1936”, una sèrie de 8 articles, un total de quaranta pàgines que van des del núm. 116 (IV trimestre de 2010) fins al núm. 123 (III trimestre de 2012). També a “Ressò mont-rogenc” hi podeu trobar les cròniques de dos llibres que van publicar-se posteriorment sobre el mateix mestre: “Los gestos de Antón y demás cuadernos escolares” (2012) de Fernando Jiménez Mier y Terán, en el núm. 125 (I trimestre de 2013) i “Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar” (2013) de Francesc Escribano, Francisco Ferrándiz i Queralt Solé, amb fotografies de Sergi Bernal, en el núm. 126 (II trimestre de 2013). El primer llibre és una molt valuosa aportació dels quaderns escolars que Antoni Benaiges publicava dels treballs dels seus alumnes. El segon llibre beu de la crònica biogràfica dels textos publicats a “Ressò mont-rogenc”. També hi ha dos molt interessants textos sobre els treballs d’excavació de la fossa de La Pedraja (a Villafranca Montes de Oca, Burgos), on es creu que pot estar enterrat Antoni Benaiges Nogués.

A l’arxiu “pdf” annexat hi ha el cartell d’aquest acte.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Icona PDF

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Top