Ets aquí
Inici > General > Noticiari > GANZELL PRESENTA EL LLIBRE DE JOAN GAMUNDI SOBRE ELS PAGESOS ACTIUS DE MONT-ROIG (SEGE), ANYS 1968-1974

GANZELL PRESENTA EL LLIBRE DE JOAN GAMUNDI SOBRE ELS PAGESOS ACTIUS DE MONT-ROIG (SEGE), ANYS 1968-1974

Miquel Anguera, “Beatet”

29-07-2020

El proppassat divendres 24 de juliol es va presentar, al Centre Cultural Església Vella, el llibre de Joan Gamundi i Vilà “El Grup de Pagesos Actius de Mont-roig del Camp (SEGE), 1968-1974”, (Ganzell, 2020), prologat per Carlos Romero, que fou ministre d’Agricultura (1982-1991).

Aquest és el sisè volum de la col·lecció de llibres d’història local Quaderns de la Pixerota i explica la trajectòria del primer grup d’agricultors que es va crear a l’Estat en plena dictadura i d’una manera il·legal. El llibre, de 140 pàgines i abundants fotografies de l’època té un útil índex onomàstic des d’on trobar fàcilment els noms de les persones que hi surten. Aquesta és la segona presentació organitzada per Ganzellen temps de pandèmia. 

La regidora de Cultura, Remei Benach, va presentar l’acte donant la benvinguda als assistents que van omplir l’aforament amb les pertinents mesures de seguretat. També parlà l’incansable Eduard Boada i Aragonès, historiador i editor ben conegut i estimat. Ell ens parlà de l’autor i la seva obra. També esmentarem l’emotiu record que tingué per a dos mont-rogencs, traspassats enguany: mossèn Joan Aragonès i Alexandra Navarro, també col·laboradors de Ressò mont-rogenc.

Un altre historiador, Francesc Marco-Palau, besnebot del pintor Palau Ferré, també va prendre la paraula per presentar l’Any Palau Ferré 2022, tota vegada que Ganzell el divulga en els seus llibres.

Fent una breu biografia de Joan Gamundi, direm que l’autor del presentat llibre és pèrit agrícola i una persona molt estimada a Mont-roig, per tots els pagesos que van treballar amb ell tots aquells anys. Home apassionat i estimulador per a la modernització i millora de l’agricultura, especialment en aquella època. També va treballar, a partir de 1965, en una quarantena de poblacions del Camp de Tarragona i el Priorat, en divulgació i assessorament tècnic i social, com a agent d’extensió agrària de l’oficina comarcal de Reus.

L’any 1968, com ja hem dit, va promoure a Mont-roig la creació d’un grup de pagesos de formació continuada que va esdevenir un referent per a altres experiències a nivell de l’Estat i en alguns punts de Llatinoamèrica. Per acabar, direm que en Joan Gamundi  va animar el públic a explicar les seves experiències. Destacarem les intervencions de Josep M. Salsench, Josep M. Boronat, Ferran Ventura, Josep M. Ramon, a més d’altres persones que van participar en les tasques agrícoles del Grup de Pagesos Actius de Mont-roig. El llibre es pot adquirir a les dues llibreries de Mont-roig: L’Estanc i Rom. Gràcies a tots els que heu fet possible aquest molt interessant llibre!!

Portada i contraportada del llibre
Joan Gamundi presentant el seu llibre
Vista general de l’acte
L’Eduard Boada parlant del llibre
Top