Ets aquí
Inici > General > Història > ALGUNS ASSASSINATS (SEGLE XIX)

ALGUNS ASSASSINATS (SEGLE XIX)

Martí Rom

www.martirom.cat

30-07-2020

En aquests assumptes llòbrecs que vaig publicant del Mont-roig del segle XIX no hi pot faltar alguns assassinats que, per les seves característiques, són singulars. La crònica negra dels diaris de l’època se’n feien ressò.

El primer cas succeeix a Barcelona, hi ha tres morts en un intent de robatori. Segons la notícia del “Diario de Barcelona”, del 31 de desembre de 1855, un d’ells era de Mont-roig i potser també ho deurien ser els altres dos. S’informa que, de part del jutge de primera instància, “del distrito de San Pedro de esta ciudadse manda a todas las personas que sepan y puedan dar alguna noticia de quienes eran los tres hombres que fueron muertos en la villa de Gracia, en la noche del veinte y ocho de octubre último, en el acto de perpetrar un robo en una casa de la plaza del Cementerio de dicha villa. que según las papeletas o cédulas de vecindad que se hallaron en poder de dos de ellos, resultan llamarse el uno Salvador Toda y Prous, soltero, de oficio panadero, de veinte y uno años de edad, vecino de esta ciudad, y el otro Pedro Savall y Barenys, soltero, labrador, vecino de Montroig, ignorándose el nombre y demás señas del tercero, que se presenten… en este Juzgado sito en la Rambla de San José…”.

Aquest Salvador Toda Prous diu que es veí de Barcelona, però possiblement també fos de Mont-roig. Casualment he trobat que un germà d’aquell Pere Savall Barenys, Jaume, fou nomenat estanquer de Mont-roig el 1885 (“Diario de Tarragona”, 19 de juny de 1885).  

Saltem set anys. El “Diario de Tarragona”, del 4 de gener de 1862, deia: “Mal se estrenó el año nuevo en la vecina villa de Montroig. Nos han referido que hace cosa de diez meses que un sujeto de aquella población que se la echaba de terne pegó un bofetón a cierto amigo suyo y este se contuvo, sin que el lance tuviese más resultados. El mismo provocador halló a su ofendido el día 1º del corriente en una taberna de la propia villa, y parece que le pegó otro bofetón. El paciente se le quejó de que abusase de aquel modo de la situación en que se hallaba, y el provocador le desafió. Saliendo ambos de la taberna iba delante el ofendido y su antagonista sacó una navaja y le causó dos heridas, una en la espalda y otra en el brazo. Cayósele al agresor la navaja, y cogiéndola el herido, tuvo la triste suerte de causar con ella dos heridas mortales al ofensor, quien falleció al poco rato…”.

Primer haurem d’aclarir que aquella persona “que se la echaba de terne”, segons la Real Academia Española vol dir “que se jacta de valiente o de guapo”. Anant a la descripció dels fets que fa aquesta notícia, cal remarcar que el periodista vol fer recaure tota la culpa en aquell pinxo perdonavides que no parava de molestar “a cierto amigo suyo” (renoi, quin amic!). Que, finalment, qui acaba morint a mans del resignat ase dels cops per “la triste suerte de causar con ella dos heridas mortales”. Justícia poètica.

Vint anys després trobem un cas que es faria prou famós a Mont-roig. El “Diario de Tarragona”, de l’1 de març de 1882, publicava: “Según nos escriben de Montroig, anteayer fue asesinada por su marido, y en medio de la calle, una mujer, infiriéndole hasta ocho o nueve profundas heridas con un hacha. Este crimen, cometido en pleno día, ha llenado de horror a los habitantes de aquella población…”. Al diari “La Correspondencia de España. Diario universal de noticias”, de l’endemà, hi tenim més informació: “Decíase que un marido, por insignificantes disensiones de familia que había tenido con su mujer… La desgraciada mujer se llama Maria Rosa Massó. Su esposo fue inmediatamente aprendido, confesándose autor del parricidio…”. “El Liberal”, del dia 3, ens donava el nom de l’assassí: “… el lunes en pleno día y en medio de la calle… Por insignificantes disgustos de familia, la emprendió a hachazos con su mujer el vecino Jaime Marti, causándole seis terribles heridas en la cara y en la cabeza…”. Finalment, a “El Pabellón Nacional”, de Madrid, del dia 5, tenim els noms complerts del matrimoni: Jaume Martí Ortús i Maria Rosa Marcó Sangenís.

A “Ressò mont-rogenc” núm. 2 (1982), Baptista Nogués feia referència a aquest fet i reproduïa uns versos que es van fer populars a Mont-roig, jo encara els he sentit dir no fa massa a algun vell: “No t’estiris ni t’arronsis / si vas a la Costa del Manescal / perquè  el Jaume de la Garseta / hi fa córrer la destral”. Aquest “Jaume de la Garseta” deu ser aquell Jaume Martí Ortús.

Un any després trobem a “La Discusión. Diario democrático de la mañana”, del 29 de juliol de 1883: “La guardia civil de Cambrils tuvo noticia de que en… Montroig existían restos de un cadáver, por lo cual practicó un reconocimiento en dicho punto y se han encontrado efectivamente aquellos en una excavación, más algunas ropas, resultando de las investigaciones practicadas, fundados indicios de que sean los de José Pau Martí, vecino de dicho pueblo, que se cree haya sido asesinado y enterrado en aquel sitio para ocultar el delito; la autoridad competente ha tomado cartas en el asunto y se practican las más activas diligencias para venir en conocimiento de los autores de tan misterioso crimen…”. Sorprèn, és un fet estrany. Restes d’un cadàver. No he trobat més informacions sobre aquest assumpte realment llòbrec.

Doncs, dos anys després tornem a tenir un cadàver en un carrer de Mont-roig. Potser era perillós viure aleshores al poble. La notícia la publica el “Diario de Tarragona”, del 15 de novembre de 1885: “El jueves (dia 12) por la noche se denunció al Juzgado de Montroig la existencia de un cadáver en una calle inmediata a las afueras de dicha población. Parece era un vecino de la misma y el Juzgado instruyó activas diligencias en averiguación del hecho. Dícese que el muerto lo fue de un tiro y era mozo del propietario de aquella vecindad señor Romeu…”.

Uns dies més tard, el 18, el mateix diari ampliava la informació: “Hemos adquirido los siguientes detalles sobre el asesinato cometido en Montroig el día 12 del actual y del que dimos cuenta a nuestros lectores: Parece que al regresar del campo unas jóvenes acompañadas de un individuo de 37 años agregóseles otro sugeto de menos edad que se permitió dirigir a las muchachas espresiones poco decentes y algo insultantes. Reconvínole el que las acompañaba y juntos llegaron a la entrada de la población, en donde el joven, sacando una pistola, disparó contra el que le había reprimido, dándole en la cabeza. Dicen que el agresor era mozo de la Administración de coches que hacen la carrera entre Reus y Montroig y que después el asesino se puso en precipitada fuga, sin que a estas horas se conozca su paradero…”.

Aquell “señor Romeu” era Gaietà Romeu Benaprés, propietari del Mas d’en Romeu. Seria alcalde de Mont-roig del 1886 al 1891 i jutge del 1872 al 1874. Ell fou qui, el 6 de desembre de 1886, va enviar al Ministerio de Gracia y Justicia la petició d’un títol nobiliari per a Antonio Ferratges Mesa, fill del “americano” Ferran Ferratges Ballester. El pare del que seria alcalde, Bartomeu Romeu Casañas, era de Sitges i també fou “americano”. Sabem que des del 1852 vivia a Mont-roig.  

Gaietà Romeu Benaprés fou un important alcalde; durant el seu mandat es van fer les primeres voreres de Mont-roig, el primer clavegueram, els porxos on s’hi feia el mercat (al carrer Major pujant a mà esquerra fent cantonada amb la plaça de l’església), es van plantar els arbres de l’entrada del poble per la carretera de Reus i es van inaugurar dues fonts: la de la carretera (també coneguda com de la Sabatera) (19 de juliol de 1887) i la del carrer de la Roca (també coneguda com de la “Pitja”) (28 de setembre del mateix any)[1].

Aquella notícia deia que “el agresor era mozo de la Administración de coches que hacen la carrera entre Reus y Montroig”. L’únic que he trobat és que el 1888 hi havia un servei de diligències de Mont-roig a Reus a càrrec de Ramon Munté i Pere Vidiella[2]. Possiblement, ja es fes d’uns anys abans.


[1] Informacions del text “El marquès de Mont-roig: a la recerca d’una ombra” del llibre “Mont-roig: esberles d’un mosaic esbocinat” de Martí Rom (Arola Editors, 2019), pàg. 55.

[2] Text “L’any 1888 a Mont-roig” de Baptista Nogués a “Ressò Mont-rogenc” núm. 24, pàg. 7.

.

Top