Ets aquí
Inici > General > Pedra seca > ES RESTAURA UNA NOVA BARRACA AL TERME DE MONT-ROIG

ES RESTAURA UNA NOVA BARRACA AL TERME DE MONT-ROIG

Esther Bargalló

03-10-2019

El dissabte 28 de setembre, un grup de 21 voluntaris, sota la direcció del mestre marger, Albert Gavaldà, vam restaurar una barraca del terme de Mont-roig, catalogada a wikipedra amb el codi 17792.

Es tracta d’una construcció bastida en pedra seca, amagada enmig d’un pinar de les Terres Noves, concretament a la zona de l’Aufinac (o Alfinac). Degut al pas del temps i a l’abandonament dels camps de conreu, la barraca havia patit un parell d’esllavissades considerables a banda i banda del portal.

Tot el grup, amb guants i les eines adequades, es va posar a netejar de vegetació tot el voltant de la barraca, ja que gairebé no es podia accedir al seu interior i, tot seguit, es procedí a retirar totes les pedres caigudes per poder començar a fer paret, fins aconseguir rehabilitar totes les parts ensorrades. El resultat va satisfer tothom i ara la barraca mostra la seva fisonomia original.

És una bonica construcció de planta circular, amb un contrafort que va des del lateral esquerre fins a la part posterior i, al lateral dret, també n’hi ha construït un tram. El portal és d’arc d’ametlla o primitiu i dóna accés a un espai força petit en comparació amb el volum exterior de la barraca, però que és suficient per soplujar 3 o 4 persones en cas de necessitat. Al contrafort dret, arran de terra, hi ha un cocó de grans dimensions que, suposadament, li servia al pagès per guardar les eines del camp.

Aquesta activitat de voluntariat la va organitzar el GEPEC, en col·laboració amb el Grup Barracaire de Mont-roig del Camp i l’AV “Muntanya Roja”. Amb aquesta ja són dotze les barraques restaurades, conjuntament, per aquestes entitats els darrers anys en aquest municipi del Baix Camp.

La barraca abans de rehabilitar
Els voluntaris treballant
La barraca un cop restaurada
Vista lateral de la construcció
El grup de voluntaris davant la barraca
Top