Ets aquí
Inici > General > Noticiari > 1-O DE 2019, MONT-ROIG COMMEMORA EL II ANIVERSARI DEL REFERÈNDUM D’AUTODETERMINACIÓ

1-O DE 2019, MONT-ROIG COMMEMORA EL II ANIVERSARI DEL REFERÈNDUM D’AUTODETERMINACIÓ

Miquel Anguera, “Beatet”

03-10-2019

Organitzat per l’ANC i pel col·lectiu Àvies i Avis per la Llibertat, el dimarts passat, 1 d’octubre, tingué lloc una marxa de torxes des la plaça de Joan Miró fins a l’IES Antoni Ballester –col·legi electoral aleshores-, per commemorar el segon aniversari del referèndum d’autodeterminació que tingué lloc a Catalunya, el ja històric 1 d’Octubre de 2017. La Generalitat, en ser titular de dit institut, no va posar cap impediment i s’hi va poder anar a votar.

L’organització havia preparat 320 torxes per a dita marxa, però es van exhaurir en molt poc temps i, més de mitja hora abans de la marxa, ja no en quedava ni una. Els Grallers de Mont-roig i els de la Colla Gegantera del Barri de Dalt van acompanyar els manifestants amb la seva música i van tocar plegats.

Moltes xarxes se n’han fet ressò i tothom parla des de 600 a 1.000 les persones que es van aplegar a Mont-roig per aquesta commemoració (l’any passat va fer un vent fortíssim i…). No és d’estranyar, doncs, l’èxit d’aquesta marxa perquè casa nostra fou un dels llocs on la guàrdia civil es mostrà més agressiva i violenta. Només cal mirar les fotos i els vídeos d’aquella joiosa i trista jornada. Qui no recorda ni ha parlat amb el Jaume, Jacint i Marçal?

A la marxa vam veure gent i amics de Montbrió, Colldejou, Cambrils, Vandellòs-l’Hospitalet, Vilanova, Riudoms, Pratdip, Botarell, Vinyols… i de ben segur que em deixo d’anomenar algun altre poble veí.

Arribats a la porta de l’IES es feren breus parlaments per part de l’ANC i de les Àvies-Avis. El músic i mig mont-rogenc, Fito Luri, va cantar una cançó seva composta després de l’1 d’Octubre de 2017. L’organització va animar la gent a participar en el concert del dissabte 5 d’octubre i de les activitats populars del diumenge dia 6, amb l’objectiu i lema ja assenyalats de: 13300. Agraint la gran feinada del Guillem, l’ANC i les Àvies-Avis en l’organització d’aquest proper cap de setmana, l’aplec s’acabà entonant els Segadors amb la música de tots els grallers presents en l’acte de commemoració d’aquest segon aniversari de l’1O.

El Canal Reus TV fou present i testimoni d’aquesta gran manifestació i l’endemà dia 2 així ho mostrà als seus telespectadors. El crit unànime més emprat pels manifestants fou: “1O, ni oblit ni perdó!” Mont-roig, tossut que tossut, ja ha posat aquesta data en la seva memòria col·lectiva, com tots els catalans!!

Concentració a la plaça Joan Miró
La marxa de torxes pels carrers del poble
La marxa de torxes sortint de la plaça Joan Miró
Cartell del concert del dissabte 5 d’octubre
Top