Miquel Anguera, “Beatet”
12-02-2023
El passat divendres, dia 10 de febrer a 2/4 de 7 del vespre, a la biblioteca municipal de Joan Miró fou presentat el tercer llibre de la trilogia que en Martí Rom ha escrit en els darrers anys sobre la relació de Miró i Mont-roig: “Miroia Miró Mont-roig”, 2023. Anteriorment ja havia escrit i presentat els altres dos: “Joan Miró i Mont-roig: pal de ballarí (1911-1929)”, de 2012, i “Joan Miró i Mont-roig: el xiscle de l’oreneta (1930-1983)”, de 2018. Tots tres publicats per Arola Editors, el seu “editor de capçalera” com Martí Rom l’anomenà l’altre dia en la presentació del seu darrer treball.
Aquest treball de 44 anys, des del 1979, també inclou els documentals: “D’un roig encès: Miró i Mont-roig” (1979), “Mont-roig: tornaveu mironià” (2002), “Safatans mironians” (2007) i “Centre Miró (2010).
En Josep Pons, responsable de la biblioteca, presentà l’acte donant-me la paraula com a representant de l’Associació de Veïns Muntanya Roja, coeditora de l’esmentat llibre i em va satisfer molt poder dir que en Martí Rom és la persona (i única) que ha escrit, i molt, sobre la relació de Miró i Mont-roig. Cap més persona, ni cap biografia, parla d’aquesta relació i vaig acabar explicant la meva estranyesa per no veure com a convidat en Martí Rom ni el 2011 per la Fira (en el monogràfic sobre Joan Miró), ni el passat 17 de setembre quan, a la plaça de l’Església, Mont-roig va cloure el centenari del quadre la Masia, amb un acte molt ben aconseguit i preciós. Si sempre volem els millors, per què en Martí Rom “Panadero”, no hi fou convidat??
També parlà l’Alfred Arola, l’editor, qui també ens parlà de l’obra i la persona d’en Martí Rom, ara plasmada en aquest darrer llibre de la trilogia sobre Miró i Mont-roig, que ja va donar per tancada, amb aquest darrer volum.
Per acabar l’acte de presentació, l’autor de “Miroia Miró Mont-roig” va fer un llarg recorregut pels seus tres treballs sobre Miró i Mont-roig per acabar sobre l’inexplicable tancament del Centre Miró l’any 2018 després de 14 anys d’obertura. Va fer un resum de les dades principals: 78.011 visitants, que representaven 28 persones per dia; es van fer 7 “Caps de setmana Mironians”; es van publicar 178 articles a la premsa (sense comptar les notícies curtes), això fa 14 a l’any; es varen fer 15 reportatges televisius (4 eren de televisions estrangeres); i, finalment, va comentar que s’havien fet 19 exposicions produïdes pel propi Centre Miró i 22 d’altres entitats del poble. Totes aquestes dades estan concretades amb detall en el llibre.
També va explicar que en el llibre s’hi poden trobar diversos treballs de recerca sobre Miró i, principalment, sobre Miró i Mont-roig; entrevistes a personatges cabdals de la cultura catalana parlant de la seva relació amb Joan Miró, com el cineasta i polític Pere Portabella, el cantant Raimon, Francesc Queralt, de la sastreria de Reus…
Martí Rom també va donar-nos la gran alegria quan digué que la Filmoteca de la Generalitat havia escollit el seu documental “D’un roig encès: Miró i Mont-roig” (1979) (l’únic on Joan Miró parla en català, i ho fa principalment de Mont-roig) per restaurar-lo fent-ne una còpia en alta definició.
Uns seixanta mont-rogencs i amics, alguns drets, no es van voler perdre l’acte de presentació del llibre, amb la simpàtica sorpresa i presència de 7 ciutadans de la localitat de Caudebec-les-Elbeuf (Normandia francesa), amb qui Mont-roig està agermanat des del 2009, aprofitant la seva estada a Mont-roig per a participar en la IX Cursa dels 4 Termes del diumenge 12 de febrer, organitzat pel C.E. l’Areny i a qui Martí Rom va voler signar i dedicar un dels seus exemplars perquè el dipositessin en la seva biblioteca municipal.
Realment fou un acte molt senzill, interessant i diferent de moltes presentacions.
.
.