Ets aquí
Inici > General > Noticiari > EL TOC MANUAL DE CAMPANES CATALOGAT PER LA UNESCO COM A PATRIMONI IMMATERIAL DE LA HUMANITAT

EL TOC MANUAL DE CAMPANES CATALOGAT PER LA UNESCO COM A PATRIMONI IMMATERIAL DE LA HUMANITAT

Miquel Anguera, “Beatet

12-12-2022

El passat 1 de desembre, en la 17a sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial, la UNESCO, reunida a Rabat (Marroc), va aprovar que el toc manual de campanes sigui declarat “patrimoni immaterial de la Humanitat”.

L’Associació Hispània Nostra i els Campaners d’Albaida (de la comarca de la Vall d’Albaida, al País Valencià) foren els encarregats de presentar l’expedient enviat a la UNESCO per a la seva aprovació.

Segons explica la informació del Diari de Tarragona, ja hi ha 530 tradicions i activitats que són Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. A Catalunya, ja en són, la festa de la Patum de Berga, els Castells d’arreu del Principat, les Festes Pirinenques del Foc, el flamenc i la dieta mediterrània. A més, l’any 2018,  es va declarar l’“Art de la pedra seca: coneixements i tècniques” com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Cal esmentar que el Grup Barracaire de Mont-roig va participar en la redacció del dossier que la Generalitat de Catalunya presentà a la candidatura de la Unesco. A partir d’ara, a més, tindrem en aquesta extensa llista l’ofici dels Raiers al Pirineu, la Festa de l’Ós, també al Pirineu i el toc manual de campanes. Un ampli patrimoni que dia a dia anem augmentant.

Hi ha encara 31 campanars, de toc manual, al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. També la Diputació de Tarragona, a l’any 2020, va editar un llibre sobre aquest tema titulat: “El món de les campanes a la demarcació de Tarragona”.  També explica que encara hi ha 13 grups de campaners i 16 d’individuals que encara conserven la tradició de tocar-les manualment. Entre ells, sobresurten 4 col·lectius: Banyeres del Penedès, la catedral de Tarragona, els agrupaments escoltes de Misericòrdia i MontsantCim de Reus i el Vendrell.

No fa pas massa anys, a principis dels anys 2000, en Joan Grifoll i Brú, “Joan Oli”, encara tocava manualment les campanes: a difunts, funerals, etc. Ho feia des de novembre de 1979, però això mereix un altre petit article de Ressò mont-rogenc.

Joan Grifoll al campanar de Mont-roig
Top