Ets aquí
Inici > General > Història > EL MONT-ROGENC MIQUEL PASCUAL I CASTELLNOU, MORT A LA BATALLA DE L’EBRE, HOMENATJAT A LA FATARELLA

EL MONT-ROGENC MIQUEL PASCUAL I CASTELLNOU, MORT A LA BATALLA DE L’EBRE, HOMENATJAT A LA FATARELLA

Miquel Anguera, “Beatet”

23-11-2022

El passat diumenge 20 d’abril, el Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat i el Memorial de les Camposines de la Fatarella (Terra Alta) organitzà, en aquesta darrera localitat, l’acte de record, homenatge i inscripció al Cens de desapareguts a la Batalla de l’Ebre durant la guerra de 1936-1939, de 62 nous combatents entre els quals es troba el mont-rogenc Miquel Pascual i Castellnou de cal  “Pataquer”.

L’acte fou molt emotiu on també hi participaren familiars de milicians i brigadistes internacionals d’Eire (Irlanda), EEUU d’Amèrica i Països Baixos. La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, va alertar del perill de l’augment de l’extrema dreta a Europa i a l’Estat espanyol.

Amb molta emoció es van llegir els 62 noms dels combatents, mentre els seus familiars tenien un clavell roig a la mà. Un minut de silenci emocionant i commovedor seguí a l’esmentada lectura. Ara, amb els nous inscrits del dia 20, ja són 1.752 les persones recordades en aquest espai i cal dir que els familiars participen en el programa d’ADN per poder identificar els seus familiars morts a la Batalla de l’Ebre. El mont-rogenc i gran amic nostre, l’Eduard Boada, ens explicà que Miquel Pascual i Castellnou, besoncle seu, era germà de la seva àvia Victòria i que “és una manera de tancar el dol i, sobretot, per pensar en la família que van viure durant el franquisme i no van poder expressar què havia passat”.

Explicarem també que la Consellera va dir que aviat es presentarà el nou mapa de fosses comunes i que servirà “per garantir el dret de la ciutadania a conèixer els fets de la Guerra Civil i el franquisme”. També “ha agraït el compromís dels brigadistes que van lluitar per la democràcia i els valors republicans. Més de 80 anys després el seu record segueix viu i ens inspira”.

Miquel Pascual i Castellnou -de qui encara no s’ha localitzat el cos-, sàpigues que el teu sacrifici no haurà estat en va. Moltes gràcies!!

.

.

Top