Ets aquí
Inici > General > Noticiari > EL LLIBRE “EMILI SOLER I FORS UN PEDAGOG VOCACIONAL” ES PRESENTA A MONT-ROIG DE LA MÀ DEL SEU NET EMILI SOLER I CALUCHO

EL LLIBRE “EMILI SOLER I FORS UN PEDAGOG VOCACIONAL” ES PRESENTA A MONT-ROIG DE LA MÀ DEL SEU NET EMILI SOLER I CALUCHO

Miquel Anguera, “Beatet”

30-05-2023

Aquest dijous, primer de juny, es presenta a la Casa de Cultura Agustí Sardà, el llibre de qui va fer possible (juntament amb el senador mont-rogenc Agustí Sardà), la construcció de les Escoles noves de Mont-roig i que més tard fou Casa de la Vila i actualment Casa de Cultura. Dita construcció (la 1a pedra es posà el 1904), fou a principis del segle passat, el 1910, i que foren inaugurades el 17 de gener de 1911.

No voldria pas desaprofitar l’avinentesa de dita presentació, per recordar el per què hem estat tants anys (catorze des del 2009), sense poder gaudir d’aquest llibre (en suport paper, perquè en suport digital ja el tenim, amb permís de la família), al web de Ressò mont-rogenc des del 2015, a més d’un altre títol “Les Escoles a Mont-roig: Emili Soler i Agustí Sardà… fins 1936”). Tot i que en un principi, no hi havia pressupost per a publicar el llibre del mestre Emili Soler, no és gaire lògic d’haver permès que el llibre que es presenta aquest 1r de juny hagi estat pagat pel net Emili Soler i Calucho, quan l’Ajuntament, l’any 2009, havia fet públic que seria la Casa de la Vila qui ho pagaria.

MOTIVACIÓ (de penjar aquest llibre al web de Ressò mont-rogenc, en l’apartat “Llibres”, des del 2015)

L’any 2009, el pregoner de la Festa Major fou l’Emili Soler i Calucho, net de qui fou mestre de Mont-roig i artífex (juntament amb Agustí Sardà) de la construcció de l’actual Casa de Cultura.

L’Estanislau Roca, amic personal de l’Emili, em posà en contacte amb ell per concretar

petits detalls del pregó, per al qual havia estat convidat. En els primers contactes telefònics que vam tenir, aviat ja parlàrem de la possibilitat de publicar el llibre, que ja

estava escrit per l’avi Emili Soler feia un segle, sobre les dates, dades i detalls de l’esmentada construcció.

Aleshores, jo era tinent d’alcalde d’Acció Social de l’Ajuntament de Mont-roig (2007-2011) i, amb l’avinentesa que aviat entraríem a l’any 2010, centenari de la construcció

suara esmentada, vaig consultar amb els companys del consistori, la possibilitat de publicar dit llibre en suport paper. Amb la voluntat expressada de l’equip de govern perquè la publicació fos possible, es va arribar a fer públic (jo mateix ho vaig dir en un

acte públic, amb el permís del Sr. Morancho, aleshores alcalde i regidor d’hisenda).

Dissortadament, aquesta voluntat de publicació del llibre, ja expressada al bon amic Emili Soler i Calucho, i que molt ens havia alegrat, no fou possible per manca del necessari pressupost econòmic.

Han passat uns anys i ara, el 2015, aprofitant l’avinentesa de Ressò mont-rogenc en versió digital, hem acabat tenint la possibilitat de publicar un tros ben important de la història de Mont-roig com és la història de la construcció de les Escoles. La joia és immensa i la gran alegria que sentim, més que justificada.

No puc acabar aquest petit escrit sense donar les gràcies a l’Emili Soler i Calucho, i a la seva família, per donar-nos el permís per publicar aquest llibre i ajudar-nos a omplir el buit que teníem sobre aquesta ingent obra de fa poc més d’un segle i a l’amic Estanislau Roca que, a través d’ell, això haurà estat possible. Moltes gràcies a tots!”

                                                           Miquel Anguera i Brú, “Beatet”

.

.

.

.

Top