Ets aquí
Inici > General > Món Municipal > EL CONSISTORI APROVA UNA MOCIÓ PER RECUPERAR I CONDICIONAR EL REFUGI ANTIAERI DE LA GUERRA CIVIL, 1936-1939, A MONT-ROIG

EL CONSISTORI APROVA UNA MOCIÓ PER RECUPERAR I CONDICIONAR EL REFUGI ANTIAERI DE LA GUERRA CIVIL, 1936-1939, A MONT-ROIG

Miquel Anguera, “Beatet”

16-11-2022

El proppassat dimecres 9 de novembre, el ple de l’Ajuntament de Mont-roig va aprovar, entre d’altres coses, una moció presentada pel grup municipal d’ERC-ME, per recuperar i condicionar el refugi antiaeri de la guerra del 1936-1939. Aquesta moció fou aprovada per unanimitat dels 14 regidors presents a l’esmentat ple, tot i que es modificà l’enunciat, en el sentit de fer-se un estudi tècnic, prèviament, per valorar-ne la viabilitat econòmica i l’accessibilitat per fer-lo visitable. L’any 2014 ja es va fer un informe tècnic quan, dintre dels treballs per condicionar el terra del casc antic, ja es va accedir al refugi per la plaça de Joan Miró, on hi ha un accés. En un altre escrit a part, avui, també publiquem un article que l’any 1992 va escriure la Pilar Rovira i Cabré (acs), per a Ressò mont-rogenc, sobre els refugis antiaeris de Mont-roig que us recomano de llegir o rellegir per la informació que dona i per la importància històrica de les seves paraules i els seus records: entrades, sortides i itinerari del refugi, bombes caigudes a Mont-roig, persones que hi van treballar, etc. (Ressò M. número 40, pàg. 7, del 1T de 1992).

Aquest refugi porta la data de construcció de 1938 i sabem que és dels més ben conservats del Camp de Tarragona. Hi ha una xarxa catalana de 15 municipis amb refugis antiaeris de la Guerra Civil, que ser-hi comporta una sèrie de possibilitats, com poder accedir a subvencions de la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya per condicionar dits refugis (també de la nostra comarca s’hi troba Les Borges del Camp).

És una bona oportunitat per al nostre poble, a nivell patrimonial, cultural, econòmic i històric i esperem i desitgem que es pugui tirar endavant i es pugui recuperar i visitar ben aviat, tot formant part de l’esmentada Xarxa Catalana de municipis amb refugis antiaeris.

Entrada al refugi antiaeri
Una de les galeries
Interior del refugi
Inscripcions en un mur del refugi
Top