Ets aquí
Inici > General > Noticiari > CREU DE SANT JORDI 2022 PER A JOSEP MINGUELL I CARDENYES, FILL DEL PINTOR DEL GRAN CONJUNT DE PINTURES MURALS AL FRESC DE L’ESGLÉSIA NOVA, JAUME MINGUELL I MIRET.

CREU DE SANT JORDI 2022 PER A JOSEP MINGUELL I CARDENYES, FILL DEL PINTOR DEL GRAN CONJUNT DE PINTURES MURALS AL FRESC DE L’ESGLÉSIA NOVA, JAUME MINGUELL I MIRET.

Camil·la Minguell – Miquel Anguera, “Beatet”

17-07-2022

A Ressò mont-rogenc, ens vam emportar una molt agradable sorpresa quan, entre les 10 entitats i 20 persones (10 dones i 10 homes) guardonades per la Generalitat de Catalunya amb la molt prestigiosa Creu de Sant Jordi d’enguany, hi vam veure una persona que en la seva infantesa es va estar per Mont-roig (sobretot en una primera etapa) pel carrer de les Monges (Bisbe Macià, 29), amb la seva família, mentre el seu pare, Jaume Minguell i Miret (Tàrrega, 1922-1991) es passava hores i hores a l’església parroquial pintant aquells frescos que avui dia formen part del magnífic patrimoni que trobem a l’Església Nova de Mont-roig. Foren pintats entre 1962 i 1971, a iniciativa de mossèn Franquet.

Jaume Minguell i Miret, (fill de Josep Minguell i Gené, pintor decorador de qui es té notícia de les seves intervencions i decoracions als altars de l’església Parroquial de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega als anys 20), és considerat un dels muralistes catalans més rellevants del segle XX, amb més d’una trentena de conjunts de pintures murals al fresc que es poden visitar en diferents edificis de la geografía catalana i del principat d’Astúries.

Josep Minguell Cardenyes (Tàrrega, 1959), tan lligat a Mont-roig pel seu pare i també una mica per ell mateix ha rebut recentment la distinció de la Creu de Sant Jordi “Per ser un artista únic, excel·lint en l’art de la pintura al fresc i la pintura mural integrada en grans espais arquitectònics. Mostra sempre una inspiració brillant que interpel·la i commou l’espectador de les seves obres pictòriques. I destaca també la important i continuada tasca de docència, recerca i difusió tècnica i conceptual de la pintura mural al fresc, que el converteix en un gran referent per a les noves generacions de pintors murals”.

En Josep Minguell, com explico, net i fill de pintors, és doctor en Belles Arts i un dels principals renovadors contemporanis de la tradició mil·lenària de pintar murals al fresc a nivell internacional. Des de mitjans dels anys 90, i fins a l’actualitat, ha pintat 45 conjunts de pintura al fresc, entre els quals destaquen l’escala i façana de la Diputació de Lleida, església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega, església de Sant Joan de Reus, Facultat de Medicina de la UdL, Residència Carrara (Itàlia), i l’església de l’Espluga Calba.

Fou el dilluns, 11 de juliol, a les 7 de la tarda quan el canal 3/24 de TV3 va emetre en directe l’acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi 2022, des del Teatre Monumental de Mataró, amb el president de la Generalitat, el vicepresident, consellera de Cultura i moltes altres personalitats.

Van presentar l’acte els coneguts Mònica Terribas i Justo Molinero. Recordarem que, des l’any 1981, es lliuren aquests premis que estan destinats a premiar les entitats i persones que es distingeixen per la seva tasca de treball, investigació, art, cultura, esports, etc. al servei de la llengua, la cultura i el nostre país.

De ben segur que el “nostre” pintor Jaume Minguell i Miret estaria immensament satisfet i orgullós del seu fill (així com també l’avi de l’homenatjat, Josep Minguell i Gené) si hagués pogut estar a la capital del Maresme, Mataró, aquest passat dilluns, veient el lliurament de la Creu de Sant Jordi al Josep. L’enhorabona Josep, a tota la família i a tots els targarins!! Moltes felicitats!!

(Us voldríem recordar que, darrerament, estem intentant localitzar fotografies de les pintures de l’època en què les pintà en Jaume Minguell (1962-1971). Donat que la família hi està molt interessada, us agrairíem que ens ho féssiu saber en cas de tenir-ne).

.

.

Top