Ets aquí
Inici > General > Noticiari > COLLDEJOU RECUPERA EL SEU BALL DE COQUES

COLLDEJOU RECUPERA EL SEU BALL DE COQUES

Miquel Anguera, “Beatet”

26-09-2023

El passat dissabte 12 d’agost, a 2/4 d’11 de la nit, la plaça del Sitjar de Colldejou es va omplir per escoltar per primer cop, en molts anys, la jota de Colldejou, en forma de Ball de Coques, després de moltes dècades de no poder-ho fer.

El grup Factoria Folk, foren els encarregats de fer sonar les notes del Ball de Coques de Colldejou, després que el folklorista reusenc Josep Bargalló i Badia el recuperés l’any 1986 (com a Mont-roig un any més tard) i les publiqués en sengles llibres editats per la Diputació de Tarragona. Allí vam trobar la partitura musical de la jota de Colldejou (el de Mont-roig ens el passà l’estimat Bpta. Nogués “Melitino” (acs), que ens la feu a mà.

.

.

La nit començà amb un ampli repertori de ball folk que dita formació ja porta al seu repertori i ells mateixos se n’encarreguen de fer ballar el personal, amb els seves prèvies i pertinents explicacions. Colldejou, amb gent jove, i no tant, va respondre àmpliament a la crida i sortí a l’esmentada plaça del Sitjar per ballar i escoltar com es ballaven unes quantes peces de l’amplíssim repertori popular i tradicional de casa nostra, així com d’altres danses d’arreu del món.

Per fi arribà el moment de sentir, altre cop, les notes del Ball de Coques de Colldejou i, donat que la coreografia de la jota de Colldejou encara no està ben apamada ni retrobada (encara s’haurà d’esperar) s’optà per ballar-la amb les passes i la coreografia més conegudes de qualsevol nostrada jota, esperant el dia que es pugui ballar després de la seva recuperació. En Josep Bargalló, el 1986, ja va començar el seu rescat amb la seva trobada amb una colla d’àvies i avis de Colldejou.

Molt bona nota per al grup Factoria Folk!! Són 6 components (flabiol tamborí, tuba, percussió, tarota, saxo i acordió diatònic). La gent jove de Colldejou, a baix del frontó i al mateix temps, també xalaren d’allò més amb els DJ i la seva música.

El nostre veí i estimat poble, al nord-oest, Colldejou, sentinella al peu de la mítica Mola, és un exemple de participació amb tot el que s’organitza (només ens cal recordar els Caps de Setmana Diatònic i ara amb el Ball de Coques). Ja m’agradaria, ja, que en moltes coses el meu poble s’hi emmirallés. De tot cor: gràcies!!

.

.

Les coques i el moscatell abans de repartir-se

(Fotos: IBLAMA)

,

.

Top