Ets aquí
Inici > General > Història > CENTENARI DEL NAIXEMENT D’ANTONI BALLESTER NOLLA

CENTENARI DEL NAIXEMENT D’ANTONI BALLESTER NOLLA

Redacció

02-02-2021

El passat 29 de gener va tenir lloc un acte d’homenatge al mont-rogenc Antoni Ballester Nolla (Mont-roig del Camp, 16 de maig de 1920 – Barcelona, 15 de febrer del 2017), amb motiu del centenari del seu naixement. L’acte s’havia d’haver fet l’any passat, però, es va posposar degut a la pandèmia del Coronavirus i, finalment, es va fer de manera virtual, organitzat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM), on Antoni Ballester va treballar durant tants anys.

Fa un any l’ICM, que depèn del Consell Superior d’Investigacions Científiques(CSIC), va rebre un llegat de cartes i escrits d’Antoni Ballester que van estat cedits amablement i generosa, per la seva família.  Tot aquest material ha estat escanejat i ara forma part del fons de l’entitat. L’ICM té previst, a més, com a reconeixement a les contribucions d’Antoni Ballester, dedicar-li el laboratori d’anàlisis generals, que passaria a nomenar-se “Laboratori Antoni Ballester”, de manera semblant a com ja existeix la Biblioteca Carles Bas,, l’Aula Josefina Castellví i la Sala d’Actes Ramon Margalef.

En l’acte del 29 de gener es va presentar un llibre d’homenatge a Antoni Ballester. L’esdeveniment, que va comptar amb l’assistència d’una cinquantena de persones, i  la participació, entre d’altres, del delegat del CSIC,  Lluís Calvo, del director de l’ICM, Josep Lluís Pelegrí, dels editors Jordi Font i Marta Estrada i d’alguns dels autors, a més d’Oriol Ballester, nebot d’Antoni Ballester.

Els organitzadors han enviat exemplars del llibre, entre d’altres institucions i entitats, a  la Biblioteca de Catalunya, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu d’Història Natural i a l’Institut Antoni Ballester de Mont-roig del Camp.

El llibre, amb pròleg de Josep Lluís Pelegrí, comença amb l’obituari que li va escriure Josefina Castellví amb motiu del seu traspàs fa quatre anys. Segueix un capítol redactat pel nebot citat, que dona la perspectiva familiar i, a continuació, es publiquen diversos capítols força interessants de científics de la talla de Joandomènec Ros, Jordi Camp, Jordi Salat, Jordi Font, Marta Estrada, Joan Rovira i Marc Garcia. Tots ells recorden la influència que Antoni Ballester va exercir sobre la seva carrera. El llibre inclou diverses fotografies inèdites de la vida científica d’Antoni Ballester.

El volum, de petit format, inclou dues poesies escrites per ell mateix, a més d’un dibuix seu i una carta manuscrita escrita als seus familiar quan vivia i treballava a Veneçuela, en la dècada dels seixanta. Antoni Ballester, era conegut per les seves investigacions científiques i per haver fundat la base científica Joan Carles I, però, a més, era un gran poeta i dibuixant. I sempre va portar Mont-roig del Camp dins del seu cor.

El llibre es pot descarregar en “pdf” a Internet:

https://digital.csic.es/handle/10261/227326

.

.

Top