Martí Rom
28-11-2015.
Una fotografia de la inauguració, l’any 1932, de les “escoles noves” de Sant Cugat em va dur a recordar que havia llegit que hi havia participat el mestre Emili Soler i Fors.
Sobre aquest mestre vam publicar en aquest web de “Ressò mont-rogenc”, a la secció de “Llibres”, el dia de Sant Jordi d’aquest any 2015, les seves memòries sobre temes mont-rogencs: “Emili Soler i Fors. Mestre de Mont-roig (1871-1945)”. Aquest llibre recull fonamentalment la seva tasca educativa al nostre poble i la seva decisió per aconseguir la construcció del que serien les escoles graduades (nois i noies). Posteriorment, el 8 de juny, vaig publicar a la secció “Història” el text “Les escoles a Mont-roig: Emili Soler i Agustí Sardà… fins 1936”, on hi havia noves aportacions sobre aquest mestre. Comentava que havia trobat que a la “Hoja del lunes”, Barcelona, del 27 de juny de 1932, hi sortia citat com un dels assistents a la inauguració d’un grup escolar a Sant Cugat del Vallès, on també hi eren el President de la Generalitat Francesc Macià.
Vaig enviar la fotografia d’aquesta inauguració de Sant Cugat al nét del mestre, Emili Soler i Calucho, que havia estat l’impulsor de la publicació d’aquelles memòries mont-rogenques, fent-ne una primera tria del molt material que va deixar escrit el seu avi. Em va contestar que el seu avi era el segon a la dreta del president Macià. Du ulleres, té bigoti i es posa la mà a la barbeta.
Emili Soler va estar de mestre a Mont-roig des del 1896 al 1911, quinze anys molt fructífers. Les escoles de Mont-roig es van inaugurar el diumenge 15 de gener de 1911. A continuació, aquest metre seria ascendit a inspector d’ensenyament primari i sabem que el 1913 el destinen a Barcelona. Tal com comenta el seu nét, Emili Soler i Calucho, en el pròleg del llibre de les memòries del seu avi, a la pàg. 7, va ser traslladat a Palència com a represàlia durant la dictadura de Primo de Rivera (1923 a 1930) per negar-se a donar “una relació dels mestres que ensenyaven en català a les escoles de Barcelona per confinar-los lluny…”. El març de 1930 el van traslladar a València i, finalment el 1931, ja amb la República, a Barcelona com a vocal del Consell provincial de primera ensenyança.
És en aquella època en què es produeix la inauguració de les escoles noves de Sant Cugat. A “La Vanguardia” del dimarts 28 de juny hi ha un article, a la pàg. 8, amb el títol de “Inauguración de un grupo escolar en San Cugat”. S’hi diu que la inauguració s’havia fet l’anterior diumenge (26 de juny), que l’alcalde i els regidors varen rebre les autoritats a l’Ajuntament i que a partir de les deu del matí van començar a arribar el rector de la Universitat de Barcelona && Serra Hunter, l’inspector de primera ensenyança de la zona Emili Soler, els diputats a Corts senyors && Campalans i && Layret, entre d’altres. A dos quarts de dotze va arribar el governador civil Joan Moles. I, a continuació, tots es van dirigir cap a les escoles. “Pronunciaron elocuentes discursos glosando la significación y la trascendencia del acto...”, i s’esmenta Emili Soler. El governador va acabar dient que “la República quiere ciudadanos cultos, libres”. Gairebé acabant l’acte, va arribar el president Macià, que també va dir unes paraules: “comenzó su discurso diciendo que le placía asistir, más que a ningún otro acto, a éstos que afectan al fomento de la cultura, como son la inauguración de una escuela…”. Després totes les autoritats van anar a dinar a una fonda del poble i, a continuació, van anar a visitar el Monestir de Sant Cugat. I es aquí on, a la porta del monestir, es va fer aquella fotografia.
Emili Soler es va jubilar el 1941 amb setanta anys. Va morir el 22 de noviembre de 1945, a la edad de 74 anys.