Ets aquí
Inici > General > Noticiari > RACÓ HISTÒRIC MONTIS RUBEI: RESTES ROMANES AL VELÒDROM “JOSEP FLORENCIO” DE MONT-ROIG

RACÓ HISTÒRIC MONTIS RUBEI: RESTES ROMANES AL VELÒDROM “JOSEP FLORENCIO” DE MONT-ROIG

Miquel Anguera, “Beatet”

26-06-2024

Ahir publicàvem els 40 anys de la inauguració del velòdrom municipal “Josep Florencio”. Creiem que també és interessant de rememorar algunes dades i anècdotes de la construcció de dit velòdrom, la paralització de les obres per part de la Generalitat quan es van trobar les restes arqueològiques, i el molt bon treball de l’arqueòloga Maria Lluïsa Vilaseca per deixar constància de les restes romanes (ceràmiques, sobretot, del segle I i II de la nostra era), les excavacions d’urgència que es van fer en 4 mesos (març-juny 1983) i el treball que es va publicar a Ressò mont-rogenc, amb el pertinent permís del Departament de Cultura de la Generalitat.

En fer els fonaments per a la construcció del velòdrom l’any 1983, després d’un llarg període de negociacions, projectes, permisos, etc., es van descobrir restes ceràmiques d’un jaciment, “una rasa oval” a tocar del barranc dels Set Ponts, o riera de Vilanova. En un costat, tres murs amb un paviment “d’opus signinum” i a l’altre, entre un buit reomplert de pedres, gran nombre de fragments ceràmics. Alguns veïns en van recollir… Assabentat el Servei Territorial d’Arqueologia de Tarragona, per un veí molt curós en els temes d’història i antiguitat (V.T.G), van pujar a visitar les restes i, d’acord amb l’Ajuntament d’aleshores, van paralitzar les obres i es van fer unes excavacions d’urgència, dirigits per la Dra. M. Lluïsa Vilaseca.

Tot i ser una troballa molt interessant, com també ho seria ara, dita paralització de les obres del velòdrom va provocar, òbviament, un més alt cost de les obres (aproximadament un milió de pessetes més) i un retard en la construcció de dita instal·lació d’un any.

Això ja és passat i l’important és que tenim un preciós velòdrom on s’hi ha forjat un bon grup de campions ciclistes de Mont-roig i de les comarques veïnes (i que encara continua) i que hem pogut conservar una troballa arqueològica important que també ha posat la nostra vila més al mapa.

Ara caldria que aquestes restes es donessin més a conèixer, perquè creiem que val molt la pena (hi ha algun cartell??). Altrament, de què ens serveixen les restes? I una altra reflexió: quants pobles voldrien tenir-ho per promocionar-ho i treure’n profit cultural i econòmic?? I Mont-roig, per què no?? Abans de la pandèmia, les restes eren visitades per alumnes… Encara ens queda, també per promocionar, el refugi antiaeri de la Guerra Civil, construït el 1938 al casc antic. I el projecte o l’estudi (aquest sí que el volem),  quan es redactarà i pressupostarà??

Si voleu rebre el treball sencer sobre les excavacions arqueològiques fetes al velòdrom l’any 1983, per la Dra. Maria Lluïsa Vilaseca, i el que es va publicar a Ressò mont-rogenc, podeu trucar al tel. 691863927.

.

.

.

.

Top