Ets aquí
Inici > General > Història > 60 ANYS DE LA COL·LOCACIÓ DE LA CREU DE FERRO A L’ERMITA, AL FOSSAR DE LES MONGES

60 ANYS DE LA COL·LOCACIÓ DE LA CREU DE FERRO A L’ERMITA, AL FOSSAR DE LES MONGES

Miquel Anguera, “Beatet”

09-11-2021

A la primavera de l’any 1961, una creu de ferro massís sufragada pels “cursillistes” (1) d’aquells anys, fou col·locada a l’Ermita de la Mare de Déu de la Roca, a l’espai conegut com el Fossar de les Monges, a la dreta del camí i les escales que ens duen a l’ermita de Sant Ramon de Penyafort.

Caldria aclarir que, malgrat que en diguem “Fossar de les Monges”, mai s’ha demostrat que al santuari de la nostra patrona hi haguessin habitat monges benedictines ni de cap altre orde (2).

El mont-rogenc Simó Gras i Aguilar, artesà serraller i forjador (a.c.s.), ajudat pel seu fill Simó Gras i Olivé (l’únic sobrevivent, a dia d’avui, de la col·locació de la creu), fou qui rebé l’encàrrec de bastir-la per contemplar i presidir tot el Baix Camp i el Camp de Tarragona des d’aquesta extraordinària atalaia, que és la nostra Ermita.

La creu fa tres metres d’ample per sis d’alçada i està reblada i enfonsada dos metres al mur que va construir el paleta (també mont-rogenc) Santiago Munté i Vilà (a.c.s.). La creu pesa vora 300 quilos, i se li va permetre una lleugera oscil·lació per evitar els riscos del fort serè que, ben sovint, assota Mont-roig com molt bé sabem. Com es pot comprovar, la creu i els seu ornaments soldats tenen moltes obertures perquè el vent hi pugui passar sense risc de caiguda.

Donada la seva grandària (no passava per la porta de l’Ermita), la creu es va haver de pujar, directament amb cordes, fins al Fossar de les Monges, des la part nord on actualment hi ha l’aparcament i la font de Sant Bernat.

Per acabar, direm que la creu dels cursillistes fou construïda al taller que la família del Simó Gras tenien (i encara tenen) al carrer de la Mare de Déu de la Roca (antic carrer de la Coma), número 3.

  • 1-Cursillistes eren les persones de l’àmbit parroquial que es trobaven, de tant en tant, per celebrar tandes d’exercicis espirituals, normalment en d’altres poblacions, com Creixell, la Selva del Camp, etc. La creu de ferro de què parlem fou construïda el 1961 per commemorar els exercicis espirituals celebrats al poble de Creixell, a la comarca del Tarragonès.
  • 2-Llegiu la plana 33 del llibre “Notes històriques de l’ermita de la Mare de Déu de la Roca” de Joan Ivern i Figuerola, setembre de 1987.
Imatge de la creu
La creu des de l’aparcament de l’Ermita
Top