Miquel Anguera, “Beatet”
10-01-2021
Aquest maleït any 2020, que acabem de deixar, no haurà estat totalment nefast i feixuc. Hem pogut veure alguns brots verds que ens han alegrat i satisfet com ara la publicació d’aquest preciós llibre, editat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, sota el títol “Tota Pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”.
L’esmentat llibre repassa l’Exposició itinerant organitzada per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT). Dita exposició té el comissariat d’August Bernat, Roger Costa i els mont-rogencs Esther Bargalló i Martí Rom, amb la col·laboració de moltes persones i entitats, entre les que destacaríem “El Drac Verd de Sitges”, que foren qui tant ens van ajudar a catalogar les barraques del nostre terme fa uns pocs anys.
Unes excel·lents fotografies (que són les de l’esmentada exposició), entre les quals destacarem les nombroses de la mont-rogenca Esther Bargalló. Els textos estan escrits en català, castellà, aranès i anglès i abraça totes les comarques del Principat on hi ha construccions de pedra seca i parla de molts variats temes com les rutes senyalitzades, les construccions de pedra seca catalogades com a Bé Cultural d’Interès Nacional (entre elles les 5 barraques de Mont-roig, les primeres en ser-ho), el Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO (2018) i d’altres apartats tècnics, accessoris constructius de les barraques, parts estructurals de les barraques i un llarg etcètera que, juntament amb moltes belles fotografies, fan d’aquest llibre de 130 pàgines una bona excusa per passar una bona estona amb la seva companyia i, de retruc, conèixer aquesta ancestral ocupació i el nostre patrimoni cultural força desconegut fins fa ben pocs anys.
Hem pogut observar que a la portada hi apareix una imatge de la barraca dels Comuns del Pellicer, a més, en aquest llibre s’hi troben un bon nombre de fotografies de construccions de Mont-roig, entre elles la barraca del Jaume de la Cota (coneguda com “la Catedral”) per la seva grandària i bellesa, així com diverses fotos de restauració de barraques del nostre terme durant aquests darrers anys, amb la col·laboració del Grup Barracaire de Mont-roig, l’Associació de Veïns Muntanya Roja i el grup ecologista GEPEC.
Resumint: una molt interessant publicació que, si podeu, l’hauríeu de tenir per la seva bellesa, interès i consulta. De ben segur que no us decebrà.
Podeu trobar informació del conjunt de l’exposició a:
El catàleg ja està a la venda (10 euros). Es pot aconseguir a:
https://llibreria.gencat.cat/product_info.php?products_id=9723
Aquesta exposició va iniciar la seva itinerància al novembre del 2019 a Torrebesses (Segrià). A continuació ha anat a: Castellar del Vallès (Vallès occidental), Amposta (Montsià), Cadaqués (Alt Empordà), Manresa (Bages) i a Bonastre (Baix Penedès).
Vist l’èxit d’aquesta exposició, molts indrets l’han sol·licitat, la Direcció general de cultura Popular i Associacionisme Cultural ha decidit fer una segona còpia per iniciar una altra itinerància. Amb la qual cosa, fins al desembre de 2022 s’haurà exhibit a 35 poblacions. A hores d’ara, sols queden 5 “forats” temporals buits. És molt possible que aquestes itineràncies continuïn el 2023.
Per a més informació sobre l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT), el seu president és Martí Rom i la vicepresidenta Esther Bargalló, vegeu:
https://pedrasecaarquitecturatradicional.cat/
.
.